Od 659 testiranih COVID-19 potvrđen kod 30 osoba u bh. entitetu RS

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

U Institutu za javno zdravstvo i Univerzitetskom kliničkom centru RS (UKCRS) u posljednja 24 sata izvršeno je testiranje 659 laboratorijskih uzoraka, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod još 30 osoba u tom bh. entitetu.

Do sada je u RS evidentirano 1.015 slučajeva zaraze koronavirusom, oporavila se 391 osoba, a od posljedica Covid-19 preminuo je 48 pacijenata, rekao je entitetski ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

Kaže da je od novooboljelih 15 žena te isto toliko muškarca, a 15 osoba je iz Banje Luke, po tri su iz Kotor Varoši i Bosanskog Broda, dvije iz Oštre Luke, te po jedna iz Prijedora, Modriče, Doboja, Nevesinja, Teslića i Srpca.

– Kod 12 inficiranih nema jasne epidemioške veze s potvrđenim slučajevima, dok je kod ostalih riječ o kontaktima s osobama kojima je potvrđen virus korona – rekao je Šeranić na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Koronavirus je potvrđen kod doktora bolnice u Nevesinju.

-Rađena su testiranja 102 uposlenika u UKC-u Banja Luka i svi su bili negativni – rekao resorni ministar.

Testirano je još 38 zdravstvenih radnika iz ustanova u RS, kao i 21 osoba koja boravi i radi u domovima za stara lica u  Banjoj Luci, Bratuncu i Trebinju i svi nalazi su negativni.

-Negativni su i nalazi 110 osoba iz karatina, što su dobri pokazatelji – naveo je Šeranić.

U RS do sada je na novi virus korona (SARS-CoV-2) testirano ukupno 15.479 osoba.