Od bruceloze se u UKC-u Tuzla od početka godine liječilo 11 osoba

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

U Veterinarskom zavodu Tuzlanskog kantona vrši se kontrola zdravstvene ispravnosti hrane, kao i testiranja na zarazne i parazitarne bolesti životinja, poput bruceloze, kju groznice, leptospiroze, salmoneloze i trihineloze. Od 18.000 uzoraka pregledanih od početka ove godine, 25 je bilo pozitivno na brucelozu.

-Ovdje je karakteristično povećan broj slučajeva bruceloze kod krupne stoke odnosno kod goveda. Na području Živinica je pozitivno 11 goveda i deset ovaca, a u Kalesiji dva goveda te u Gračanici jedno – kazala je Iva Lamešić iz Veterinarskog zavoda TK.

Bruceloza se prenosi sa životinja na čovjeka tako da ima registrovanih oboljenja i kod građana TK. Od početka godine u UKC Tuzla od bruceloze se liječilo 11 osoba, mada liječnici kažu da je broj oboljelih veći.

-Najčešće kod naših bolesnika infekcija dolazi od ovaca i koza. Prenosi se direktno ili indirektno. Ljudi koji u češće u kontaktu sa stokom, a opće stanovništvo se zarazi konzumiranjem nedovoljno termički obrađenog mesa i mliječnih proizvoda, zatim direktnim kontaktom sa oboljelim životinjama i inhalacijom – ističe infektolog u UKC-u Tuzla Dilista Piljić.

Prvi skrining, odnosno test na brucelozu koji radi Veterinarski zavod TK finansira Kantonalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK, a za drugi potvrdni test nadležan je Veterinarski fakultet Sarajevo, a troškove snosi Federalna vlada.

Pacijenti oboljeli od bruceloze liječe se antimikrobnim preparatima najmanje šest sedmica, a može potrajati mjesecima dok se bakterija ne iskorjeni iz organizma.

Izvor: RTV Slon/FENA/