Od danas do 12. septembra u Tuzli vojna vježba ”Srebrna strijela”

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Na lokaciji kasarne i zračne luke ”Dubrave” Živinice u periodu od danas do 12. septembra Oružane snage SAD-a i OS BiH u saradnji sa Međunarodnim aerodromom Tuzla realizuju zajedničku vježbu pod nazivom ”Srebrna strijela”.

U Zajedničkom obučavanju učestvuju Oružane snage BiH, Oružane snage SAD-a, uključujući Zračne snage SAD-a kao i Nacionalnu gardu Merilenda, u koordinaciji sa Međunarodnim aerodromom Tuzla.

Tokom Obuke/vježbe Oružane snage BiH će se uvježbavati u procedurama ukrcaja i iskrcaja aviona C-130,  te kontrolora za navođenje zrakoplova (JTAC).

U četvrtak, 12. septembra u periodu od 09:00-11:00 sati  na lokaciji kasarne i zračne luke

”Dubrave” Živinice bit će upriličen Dan Otvorenih vrata za učenike osnovnih i srednjih škola iz lokalne zajednice. Tokom Dana otvorenih vrata OS BiH će prestaviti taktičko tehnički zbor jednog dijela naoružanja i opreme sa kojom raspolažu. Istog dana u periodu od 11:00-12:00 sati bit će upriličen DVDay (dan istaknutih zvanica). Isti će imati priliku pogledati prikaz operativnih sposobnosti OS BiH (MEDEVAC) i zajedničku vježbu OS BiH i OS SAD-a.

Ovakav vid obuke gradi partnerske kapacitete, poboljšava interoperabilnost sa oružanim snagama SAD-a, te trasira put za BiH ka punopravnoj članici NATO-a. Ova obuka ističe posvećenost SAD-a partnerima i saveznicima te poboljšanju regionalne sigurnosti.

Zajedničkom obukom JTAC Tima za zračno navođenje i koordinaciju zračnog prostora, te ukrcaja i iskrcaja aviona, donosi nove sposobnosti našim oružanim snagama i povećava našu sposobnost za podršku kako našim civilnim vlastima tako i budućim kombiniranim operacijama. ”Srebrna strijela” pruža mogućnost svim učesnicima da se uključe u realistične i zahtjevne treninge za izgradnju iskustva, saradnje i timskog rada.

Vježba ”Srebrna strijela” podržava NATO integracije i interoperabilnost za Bosnu i Hercegovinu a učešćem i zračnih snaga SAD-a u vježbi poboljšava interoperabilnosti sa OS BiH kao i posvećenost sigurnosti i stabilnosti na Balkanu.

Saradnja između SAD-a i Evrope uspostavljena je prije sedam decenija, a izgrađena je na temeljima zajedničkih vrijednosti, iskustava i vizije. Ona se nastavlja i produbljuje.

BiH sa Nacionalnom gardom Maryland-a ima dugogodišnju vezu pod pokroviteljstvom državnog programa EUCOM-a. Partnerstvo je započelo 2003. godine i nastavlja svoj razvoj. Ono je više od same izgradnje kapaciteta, interoperabilnosti i sigurnosne saradnje. Nacionalna garda Merilenda i Bosna i Hercegovina razvijaju prijateljstvo kroz razmjenu zajedničkih iskustava uz obostranu korist.

SAD i OS BiH rade na zajedničkim rješenjima za unapređenje regionalne stabilnosti i sigurnosti u koordinaciji s multinacionalnim snagama jačaju kapacitete, interoperabilnost i partnerske odnose.