-1.1 C
Tuzla
05.12.2023.

Od danas na snazi nova VTP pravila, ko može u ugostiteljske objekte?

Vlada Federacije BiH na sjednici održanoj 12.01.2022. usvojila je predložene naredbe i preporuke Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, a danas je iste mjere i preporuke usvojila i Vlada Tuzlanskog kantona.

Novom Naredbom, koja je na snazi od danas broj osoba koje mogu istovremeno boraviti u zatvorenom prostoru sa dosadašnjih 50 smanjen je na 30, dok na otvorenom ne može boraviti više od 100 osoba.

Okupljanja u većem broju od navedenog moguća su uz uslov da svi učesnici skupa imaju jednu od sljedećih potvrda i to:

NEGATIVAN ANTIGENSKI TEST – ne stariji od 24 sata (umjesto dosadašnjih 48) ili PCR TEST – ne stariji od 48 sati ( umjesto dosadašnjih 72)

POTVRDU O PREBOLOVANOM COVID-19 – ne stariju od četiri mjeseca

ILI POTVRDU O ZAVRŠENOJ VAKCINACIJI – ne stariju od šest mjeseci nakon primitka druge doze vakcine, odnosno devet mjeseci nakon primitka treće doze vakcine).

I u narednom periodu ostaju na snazi slijedeće mjere na području TK: dozvoljava se radno vrijeme za sve ugostiteljske i druge objekte i nakon 23 h.

Međutim, nakon 20.00 sati ugostiteljski objekti su dužni obezbijediti da svi gosti u objektu moraju posjedovati VTP potvrde po gore navedenim rokovima važenja.

Neophodno je da navedeni uslovi ulaska i boravka u objektima, budu istaknuti na vidno mjesto na ulazu u objekat.

Vezane vijesti

TUZLA