Od danas na snazi odluka o obustavi okupljanja i rad ugostiteljskih objekata u cijeloj FBiH

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Povodom proglašenja stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID – 19) na području Federacije BiH  održana je prva vanredna sjednica Federalnog štaba civilne zaštite (FŠCZ) kojom je predsjedavala zapovjednica Štaba Jelka Milićević.

Na ovoj sjednici, koja je trajala gotovo osam sati, donijete su naredbe, njih 16,  kojima se nalaže lokalnim samoupravama, kantonalnim upravama, privrednim društvima, fizičkim i pravnim licima i građanima mjere postupanja u skladu sa Odlukom o proglašenju stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID – 19) na području F BiH koju je juče tematskoj sjednici u proširenom sastavu, na prijedlog Federalnog štaba civilne zaštite, donijela Vlada Federacije BiH.

Kako je pojasnio direktor Federalne uprave CZ Fahrudin Solak zabranjuje se svaki vid javnog okupljanja, rad kafića, barova, restorana, uslužnih objekata, te rad kulturnih institucija, poput kinosala, pozoršta, muzeja, galerija i slično.

Izuzeće su objekti koji rade dostavu hrane, kao i narodne kuhinje, ali uz poštivanje epidemioloških standarda.

Po Solakovim riječima, radi se o prvom setu mjera koje će se možda dodatno proširiti.

”Mjere su teške. Imali smo sastanke sa poljoprivrednicima, poslodavcima. Ovo je sve u službu zaštite ljudi”, poručio je.

Solak je naglasio da su ove mjere obavezujuće za sve vlade u FBiH, kao i to da će se dopunjavati u danima koji slijede, u zavisnosti od epidemiološke situacije.

Skoro sve naredbe se primjenjuju od srijede 18. marta u 6 sati i na snazi su do 31. marta ove godine.

Sve naredbe dostupne su OVDJE.