20 C
Tuzla
29.05.2023.

Od danas u funkciji zvanični portal indikatora održivog razvoja BiH

Bosna i Hercegovina od danas ima zvanični SDG portal za koordinaciju aktivnosti razvoja, proizvodnje i diseminacije indikatora održivog razvoja BiH, saopćila je Agencija za statistiku BiH.

Na portalu će kontinuirano svim korisnicima biti na raspolaganju ažurirani podaci o statusu globalnih SDG indikatora za Bosnu i Hercegovinu.

SDG portal je kreirala i dalje će ga održavati Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine.

Tim povodom, Vesna Ćužić vršiteljica dužnosti direktora Agencije, ističe da je Bosna i Hercegovina, kao jedna od 170 zemalja članica Ujedinjenih naroda, posvećena realizaciji globalnih ciljeva iz UN Agende za održivi razvoj do 2030. godine, a da Agencija za statistiku BiH ima ključnu ulogu u razvoju, proizvodnji i diseminaciji kvalitetnih i međunarodno usporedivih indikatora za mjerenje napretka u svakoj od definiranih oblasti u BiH.

Ćužić ističe da je Agencija za statistiku BiH, uz tehničku podršku Ekonomske komisije Ujedinjenih naroda za Evropu (UNECE), razvila portal indikatora održivog razvoja da bi omogućila svim korisnicima pristup ažuriranim podacima o statusu SDG indikatora za Bosnu i Hercegovinu.

Naglasila je još da će, budući da su proces pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj Uniji i provođenje Agende za održivi razvoj do 2030., komplementarni procesi koji se uzajamno jačaju, ovaj projekt takođe doprinositi i razvoju i unapređenju zvanične statistike Bosne i Hercegovine.

POSLJEDNJE DODANO

error: Upozorenje: Zaštićen sadržaj!!