15.5 C
Tuzla
22.05.2022.

Od Kriznog štaba TK zatraženo da utvrdi način organiziranja nastave

Konstantan porast broja zaraženih osoba korona virusom na području našeg kantona, razlog su za intenziviranje aktivnosti na prevenciji zaraze, rečeno je na današnjem sastanku Koordinacionog tijela Vlade Tuzlanskog kantona za praćenje stanja i mjera koje su poduzete protiv pandemije COVID-19.

Imajući u vidu da se približava i početak nove školske godine, danas je zatraženo od Kriznog štaba da hitno prikupi informacije i Vladu Tuzlanskog kantona uputi u mogućnosti načina organizacije nastavnog procesa u osnovnim i srednjim školama u našem kantonu.

Dogovoreno je i da se prvog dana akademske 2021/'22. godine organiziraju posebni punktovi za vakcinaciju studenata i fakultetskog osoblja.

Također istaknuto je da proces vakcinacije teče već ustaljenim tokom, ali i izraženo nezadovoljstvo slabim odazivom građanstva da primi vakcine. Kako je rečeno, u domovima zdravlja i Zavodu za javno zdravstvo TK uskladištena je sasvim dovoljna količina vakcina za potrebe građana našeg kantona.

Zbog evidentnog odbijanja građana da prime vakcine proizvođača Astra Zeneca, još jednom je podcrtano da nema opravdanog razloga zbog kojeg građani odbijaju pojedine tipove vakcina. „Izuzetno su mali procenti u kojima se pojavljuju neželjeni efekti vakcinacije da bi to bio razlog da se odbije imunizacija i sprječavanje širenja korona virusa“, rečeno je danas.

Imajući u vidu dostupnost vakcina, Zavod za javno zdravstvo je u proteklim danima realizirao i SMS kampanju pozivajući građane da pristupe vakcinaciji ili da se registriraju da su vakcine primili u nekoj drugoj zemlji.

U narednom periodu, Vlada TK će, kako bi se približila građanima i potaknula ih da se vakcinišu, održati sastanke sa udruženjima građana i pozvati ih da animiraju svoje članstvo za imunizaciju. Također, Vlada će nastojati da u dogovoru sa domovima zdravlja osigura mogućnost da mobilni timovi za vakcinaciju naše stare i nepokretne sugrađane vakcinišu u njihovim domovima.

 

 

POSLJEDNJE DODANO