8.6 C
Tuzla
05.10.2022.

Od maja naredne godine nova pravila za ulazak u Šengen zonu

Efikasnije i brže kontrole na granicama, manje kašnjenja i odgađanja za putnike, ali i bolja sigurnost i poboljšana prevencija ilegalnih migracija, te efikasnije procedure upravljanja granicama, neki su od razloga zbog čega Evropska unija od maja naredne godine uvodi automatizovani elektronski sistem za putovanja u Schengen zonu, i to za one putnike kojima nije potrebna viza za ulazak u Evropsku uniju, uključujući i iz Bosne i Hercegovine.

“Iz razloga što kada kamion sa robom krene iz BiH u inostranstvo i kada se najavi u sam sistem tranzita, taj kamion i roba koju prevozi će vidjeti sve carinske službe zemalja kroz koje taj kamion prolazi. Samim tim smanjit će se vrijeme čekanja, uticat će na smanjenje troškova i ta roba će brže stizati na odredište”, kazao je Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Kako su naveli iz Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine kada su u pitanju carisnki postupci primjena elektronskog sistema za putovanje u Schengen zonu u našoj državi počela je od prvog augusta.

“ On se mora primjenjivati godinu dana na nacionalnom nivou i tada BiH 2023. godine može aplicirati da postane punopravna članica ove konvencije i to će za naše privrednike značiti puno benefita “, istakao je Ratko.

Delegacija Evropske unije u Sarajevu objasnila je na koji način se podnosi zahtjev za odobrenje putovanja, koliko košta naknada, te rok važenja :

– Državljani trećih zemalja kojima nije neophodna viza za putovanje u Schengen zonu trebat će prije puta podnijeti zahtjev za odobrenje putovanja jednostavnom procedurom korištenja web stranice ili mobilne aplikacije i za to će morati platiti naknadu u iznosu od sedam eura, a dobijeno odobrenje elektronskog sistema važit će tri godine.

– Prijava na aplikaciju ne bi trebalo da traje duže od 10 minuta i ne bi trebalo da zahtijeva nikakvu dokumentaciju osim putne isprave (pasoš ili drugi ekvivalentan dokument). U slučaju nemogućnosti prijave zbog godina, nivoa pismenosti, pristupa i kompetencije informacionih tehnologija i slično, prijavu može podnijeti treća osoba.

S druge strane, duža zadržavanja na granicama domaći privrednici imat će onda kada Hrvatska uđe u Schengen, zbog detaljnih provjera osoba koje ulaze u Schengen zonu, na koje kako navodi Uprava za indirektno oporezivanje BiH, nema značajnog uticaja.

S druge strane ono što su uslovi iz EU to se mora ispuniti i naši privrednici će svakako imati nešto strožije uslove za ulazak, i pregled kako papira osobe koja vozi određenu robu, tako i dokumentaciju i fizički pregled same robe koja ulazi u EU”, navodi Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Iz Evropske komisije navode da će broj automatski odobrenih podnosioca biti iznad 95 posto, a odobrenje će dobiti u roku od nekoliko minuta nakon uplate. Odobrenje za putovanje će se odbiti ako podnosilac zahtjeva predstavlja sigurnosni rizik, rizik od ilegalne imigracije ili predstavlja visok rizik po epidemiološku situaciju.

POSLJEDNJE DODANO