Od marta povećan broj poljoprivrednika, data podrška proljetnoj sjetvi

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Federalno ministarstvo poljoprivrede okončalo je javni poziv za podršku proljetnoj sjetvi, koji je realizovan u saradnji s kantonalnim ministarstvima i općinama.

Federalna Vlada je putem resornog ministarstva za podršku proljetnoj sjetvi izdvojila 8,8 miliona KM. Dodjeljuju se na osnovu javnog poziva koji je realizovan u saradnji sa kantonalnim ministarstvima i lokalnim zajednicama. Do sada je preliminarne liste korisnika koji će dobiti podršku dostavilo 70 općina i gradova, prema kojoj će biti obuhvaćeno 18 hiljada i 400 poljoprivrednih proizvođača.

”Postignut je cilj da je povećan obim poljoprivredne proizvodnje i obrađeno dodatnih 27 hiljada hektara poljoprivrednog zemljišta na području Federacije. Kada je u pitanju broj poljoprivrednika većina njih je bila upisana u registre poljoprivrednih gazdinstava. Od marta do danas imamo evidentirano novih 1.200 novoformiranih poljoprivrednih gazdinstava i 227 poljoprivrednih obrta”, kaže Šemsudin Dedić, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Podrška poljoprivrednicima je stigla i sa kantonalnog nivoa u vremenu pandemije korona virusa. Ove godine u Budžetu TK planirana su sredstva od skoro osam miliona KM. Iz resornog kantonalnog ministarstva također navode da je primjetan veći broj poljoprivrednih proizvođača u odnosu na ranije godine.

”Vidljivo je golim okom na području TK da su ljudi pristupili ozbiljnije nego prethodnih godina toj proljetnoj sjetvi”, navodi Mustafa Šakić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK.

Slična situacija je i na teritoriji manjeg bh. entiteta. Poljoprivrednici sa područja Koraja koji iako pripada opštini Lopare uglavnom gravitira Tuzlanskom kantonu, među najvećim su proizvođačima jagoda. Pandemija ih je zaustavila u izvozu koji je bio uglavnom na područje Njemačke, ali su svoje prizvode plasirali na domaćem tržištu. I zadovoljni su.

”Uspjelo se već. Većina naroda je obrala plastenike, ovo sad vanjska jagoda što je kod mene, to je tek malo počelo, ali ide to. Jutros je jagoda bila na pijacama 3 KM na veliko. To je dobra cijena”, kaže Emir Karasuljić, proizvođač iz Koraja.

Na ovoj teritoriji se mnogo proizvede i šljive. Proizvođači vjeruju da će tako biti i ove godine, da će uslovi biti dobri za proizvodnju i da će nakon otvaranja granica uspjeti plasirati proizvode na tržištu Evropske unije.

”Ide i moja za Njemačku, zavisno kako s kim radim, za Austriju, za Njemačku. Prošle godine sam vozio za Sarajevo većinu”, rekao je Karasuljić.

Nadležni također pozivaju građane da akcenat stave na kupovinu domaćih proizvoda, jer će tako biti vrednovan njihov trud, te će se jačati privreda naše zemlje. U Tuzlanskom kantonu podrška će biti upućena i kroz program jesenje sjetve, prvenstveno za sjetvu pšenice, a koji će biti realizovan u saradnji sa nižim nivoima vlasti.