Od Panonskih jezera do Turske: Gdje ljetuju Tuzlaci ove godine?

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Loše vrijeme neće pokvariti vaše ljetovanje, ali izbor destinacije, vaša je odluka, koju donosite u svoja četiri zida. Turističke agencije nude vrlo povoljna ljetovanja na ekskluzivnim lokacijama, a iz godine u godinu, ponude su sve pristupačnije i bogatije.


“Naši klijenti mogu pronaći pogodnosti kod nas, za višečlane porodice. Kada je u pitanju Turska, jako povoljna ponuda, dobar odnos cijene i kvaliteta. Ono što Turska pruža našim putnicima jeste da idete na odmor bez novčanika. Ono što platite u našoj agenciji to je sve, idete sa prtljagom da se odmorite i to je ono što pogoduje našim klijentima. Tu su hoteli koji nude popust, gratis smještaj za djecu do 15 godina, to je pogodnost koju mnogi putnici znaju iskoristiti” – kazala je Alisa Hasić, uposlenica u Golden tours agenciji.

I dok naši građani svoja ljetovanja provode u egzotičnim zemljama, sunčajući se na pjeskovitim plažama ili u hladovini palmi, mnogi turisti odluče svoje ljetovanje provesti na području Tuzlanskog kantona. Tuzlanska panonska jezera prava su atrakcija za sve one koji posjete Tuzlu, pa je tako ljetna sezona u 2018. godini bila rekordna po broju turista. A dok broj turista u našem kantonu raste i pozitivno uječe na rast turizma, s druge strane, veliki problem pravi nedostatak smještajnih kapaciteta.

“Smještajni kapaciteti nisu dovoljni. Ja sam kazao da ozbiljni privrednici počnu da razmišljaju da prave hotele i motele, da bi to bilo profitabilno i da bi doprinijelo dužem zadržavanju turista na TK u kojem ne bi imali problem kao što smo imali u 2018” – istakao Mirsad Gluhić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja.

A dok smještajni kapaciteti nisu dovoljni, onima koji žele biti turisti i vratiti se u svoju državu i svojoj kući, to ne predstavlja problem. Dževad Hadžihasanović penziju je zaradio u Luksemburgu. Nakon 50 godina boravka tamo, vratio se u  svoj rodni grad. Budući da je sada u penziji, Dževad svoje slobodno vrijeme provodi putujući, ali kako kaže ljepote Tuzlanskog kantona, ljepote Panonskih jezera, ne mogu se mjeriti ni sa jednim Evropskim gradom.

“Putujem daleko, sviđa mi se ovdje pejzaž i veoma mi se ovdje sviđa. I kome god sam rekao da u centru grada postoji ovakav fenomen, niko ne može da vjeruje. E sad kakva je ponuda ne znam, meni se sviđa i dopada” – kazao je Dževad Hadžihasanović, penzioner.

I dok Dževad nakon toliko godina u tuđini, ljeto provodi u svom kantonu, oni koji imaju priliku svaki dan biti tu, svoje ljeto provode negdje drugo.

A kada je u pitanju ljetna sezona, sa povećanjem letova, te destinacija na aerodromu, eminentno je da više stranaca dolazi i posjećuje Tuzlu. Tuzlanski kanton insteresantan je svim posjetiteljima, a turisti često u turističkim agencijama traže pomoć u vidu izajmljivanja vodiča, traženja smještaja ili mape grada, što se pozitivno odražava na razvoj turizma u Tuzlanskom kantonu.