21.7 C
Tuzla
30.05.2023.

Od proizvodnje kornišona će ove godine zaraditi 20 do 35 hiljada KM

Jasmin Selimović jedan je od najvećih proizvođača krastavca kornišona u Živinicama, te ujedno predsjednik ovdašnjeg udruženja poljoprivrednika. Uzgojem se bavi više od 25 godina, a ove će godine s porodicom zasijati kornišon na površini od četiri do pet duluma. Očekuje dobar prinos i zaradu.

”Svi pričaju nema se računa. Nema se računa samo sjediti, sve se ima računa. Ovdje ja očekujem 20 do 35 hiljada KM čiste pare”, navodi Jasmin Selimović, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača ”Kornišon” Svojat.

Na tom zemljištu, proizvest će 50 do 55 tona ovog povrća. Sijanje krastavca kornišona počinje za 10 do 15 dana, a kako navodi Selimović, u posljednje vrijeme je lakše, jer proizvođači ne razmišljaju mnogo o repromaterijalu ili otkupu koji je zagarantovan.

”Interesovanje je ove godine bolje nego prošle, mada naše kooperante bune cijene repromaterijala. Međutim, kada se sve sagleda, mi imamo ove godine 60 posto, ako proizvođač uzme 1.000 KM vraća 400 KM. Ima jednu dobru pogodnost”, ističe Selimović.

Udruženje poljoprivrednih proizvođača ”Kornišon” ima 105 članova iz pet lokalnih zajednica Tuzlanskog kantona, a najviše ih je s područja Živinica, koje važe za najveće proizvođače u državi. Nekada se ovdje još više proizvodilo.

”Prošle godine smo proizveli negdje oko 160 tona krastavca kornišona. Ove godine planiramo uduplati proizvodnju, po ugovorima po dulumaži. Unazad, kada bi se vratili sedam godina, udruženje je radilo po 1.850 tona krastavca kornišona”, kaže predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača ”Kornišon” Svojat.

Ne mogu se žaliti na podršku nadležnih, koji, kako kaže Selimović, redovno isplaćuju premije proizvođačima, a i redovna je isplata zadruge koja otkupljuje njihove proizvode. Ove godine će otkupna cijena biti dobra.

”Ove godine je otkupna cijena krastavca kornišona prva klasa 1,55 KM, druga klasa 0,75 i treća 0,15 KM”, naveo je Selimović.

Berba krastavca kornišona počinje oko 20. juna. U Bosni i Hercegovini je tokom prošle godine u odnosu na 2020-tu izvezeno kornišona više za 2,5 miliona tona, a dobar dio ovog proizvoda plasiran je i na bh. tržištu.

POSLJEDNJE DODANO

error: Upozorenje: Zaštićen sadržaj!!