Od sada u UKC – u Tuzla rješavanje problema ramenog pojasa neinvazivnom...

Od sada u UKC – u Tuzla rješavanje problema ramenog pojasa neinvazivnom metodom!

Artroskopija ramena je nova minimalno invazivna metoda kojom se prikazuju unutarnje strukture ramenog pojasa i uz pomoć koje se rješavaju problemi pacijenata koji su trpjeli dugogodišnju bol. Uzroci bolova u ramenom zglobu mogu biti raznoliki, a najčešće se javljaju uslijed povreda kod sportista, ali i kod starijih osoba kod kojih uslijed raznih degenerativnih promjena dolazi do određenih promjena koje uzrokuju tegobe.

„Sve te probleme ovom procedurom mi rješavamo. Dakle, nema više klasičnog operativnog zahvata otvaranja ramenog zgloba, nego se tom minimalno invazivnom procedurom rješavaju svi ti problemi koji muče naše pacijenti“, izjavio je dr. Alen Kamerić, načelnik Klinike za ortopediju i traumatologiju UKC –a Tuzla.

Šansa za uvođenje ove procedure u UKC – u Tuzla pojavila se u septembru prošle godine kada je potpisan ugovor sa jednom od vodećih klinika za artroskopske procedure iz Slovenije i kada je ljekarski tim iz Tuzle sastavljen od ljekara i instrumentarki otišao na edukaciju. Njihovo usavršavanej rezultiralo je prvom operacijom ove vrste u FBiH.

„Naš pacijent je nakon dva do tri dana napustio klinički centar, bez ikakve postoperativne komplikacije što je jedna od prednosti ove procedure. Pacijent je trenutno na fizikalno rehabilitacijskom programu i kompletan tok teče po nekom našem planu i spram svjetskih standarda“, kazao je dr. Mirza Avdić, Klinika za ortopediju i traumatologiju UKC Tuzla.

Prema riječima dr. Adnana Kešetovića najveći značaj ove tehnike jesu kraći operacijski postupci, brži postoperativni oporavak, samo smanjenje bolesničkih dana, kao i brže vraćanje radnim aktivnostima pacijenta poslije operacije.

Operacije ramena do sada nije bilo moguće uraditi u BiH a njihova cijena u inostranstvu se kreće oko 5,5 hiljada eura što je za mnoge pacijente nedostižna cifra. Iz UKC –a Tuzla pozivaju sve pacijente koji imaju problema sa ramenim pojasom da se obrate svome ljekaru koji će potom ocijeniti da li su oni potencijalni kandidati za artroskopiju ramena.