Od septembra u BiH počinje provjera ispravnosti guma na autima i dječijih sjedalica

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Od septembra odnosno decembra u našoj zemlji počinje provjera ispravnosti originalnih rezervnih dijelova za automobile koji se uvoze iz drugih zemalja. Predviđeno je to Odlukom o najnižim tehničkim zahtjevima za novoproizvedena i korištena vozila, te za dijelove, uređaje i opremu vozila, koja je objavljena krajem marta u Službenom glasniku BiH.

Cilj je da svi automobilski dijelovi koji uđu na tržište BiH budu u potpunosti u skladu s normativima koji se preuzimaju od Evropske komisije, odnosno da dijelovi koji se ugrađuju u automobile u BiH budu jednako sigurni kao u Evropskoj uniji, poručeno je na sastanku o ovoj temi na kojoj su učestvovali predstavnici Privredne komore FBiH, resornog državnog ministarstva, konzorcija zaduženog za homologaciju vozila, te uvoznika.

”Zbog svih problema koje imamo u saobraćaju, sigurnosti saobraćaja, Ministarstvo je odlučilo da uključi jednu grupu dijelova koji predstavljaju sisteme od značaja sa sigurnost u vozilu i samim tim za sigurnost u saobraćaju. U prvoj grupi počinju sa pneumaticima, dječijim sjedalicama, kacigama, a za 180 dana od dana stupanja na snagu Odluke bit će obuhvaćeno 40-tak raznoraznih dijelova”, kaže Drago Talijan, predstavnik Centra za motorna vozila.

Odlukom je predviđeno da se originalni rezervni dijelovi koji se stavljaju na tržište prolaze jedan postupak provjere njihove ispravnosti.

”To do sada nije rađeno kada je u pitanju BiH, tako da od septembra odnosno decembra, u zavisnosti koji su to dijelovi, počinje i ta provjera”, navodi Zoran Andrić, pomoćnik ministra komunikacija i prometa BiH.