Odgođen nastavak sjednice Skupštine TK: Nema većine za izbor Bošnjaka u rukovodstvo

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Po zahtjevu sa potpisima 18 zastupnika, koji je u petak predat stručnoj službi Skupštine Tuzlanskog kantona, danas je trebao biti održan nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine TK na kojoj se očekivalo konstituiranje Kluba Bošnjaka u Skupštini TK, te izbor predstavnika klubova naroda za rukovodstvo Skupštine. Iako je zahtjev za održavanje sjednice potpisalo 18 zastupnika, danas ih nije bilo dovoljno da prijedlog SDA po kojm je Lejla Vuković trebala biti izabrana za člana rukovodstva Skupštine Tuzlanskog kanton dobije potrebnu većinu.

„Prijedlog Kluba Bošnjaka nije imao 15 ruku kako je to propisano Ustavom i Poslovnikom Tuzlanskog kantona. Predlagač je naravno povukao svoj prijedlog i ova sjednica će se nastaviti kad se steknu uslovi“, izjavio je Senad Alić, predsjedavajući Skupštine TK.

Na sjednici Kluba Bošnjaka danas je prisustvovalo osam zastupnika SDA, po dva iz Stranke za BiH (SBiH) i Saveza za bolju budućnost (SBB) te po jedan iz Demokratske fronte (DF) i Socijaldemokratske partije (SDP). Svoj izostanak, zbog bolesti najavio je Bego Gutić – SDA, a osim njega sjednici nije prisustvovao Sead Gazibegović iz Socijaldemokratske partije.

„Mi danas nismo objektivno imali na Klubu Bošnjaka, nedostajao nam je jedan čovjek, odnosno i da smo nastavili dalje Skupštinu TK imali bi nedostatak jednog čovjeka, odnosno faktički bilo bi nas 17“, kazao je Mithat Čaušević, zastupnik SDA u Skupštini TK.

Inače, u stranačkim krugovima još prošle sedmice pokrenuta je priča o dogovoru o formiranju vlasti između SDA i SDP –a, na što je uslijedila reakcija predsjednika SDP –a Nermina Nikšića koji je donio odluku o razrješenju dužnosti organa u Kantonalnom odboru partije te uvođenju povjereništva. Glavni odbor socijsldemokratske partije još jednom je naglasio da ostaje pri svom stavu, odnosno da koaliranja sa SDA nema i neće ga biti.

„Mi ćemo vrlo brzo nadam se održati sjednicu povjereništva i na toj sjednici ćemo zauzeti stavove u vezi sa narednim koracima. Danas ne mogu bilo šta prejudicrati niti bilo šta reći“, izjavio je Dževad Hadžić, predsjednik Kluba SDP-a u Skupštini TK.

Budući da danas nije postignut dogovor o izboru rukovodstva Skupštine TK, imenovanje nove vlade još je na dugom štapu, iako je od izbora prošlo devet mjeseci.