Odgođena redovna javljanja u biroima za zapošljavanje u TK

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona, vodeći se preporukama i naredbama štabova i Vlada TK i Federacije BiH, uvela je dodatne izmjene u pružanju usluga korisnicima.

Ukoliko ste nezaposlena osoba, na evidenciji ste Službe za zapošljavanje TK i imali ste obavezu javljati se redovno svakih 30, 45 ili 120 dana, u vrijeme pandemije, ta obaveza je odgođena. Naime, sva redovna javljanja odgođena su do daljnjeg, navode iz Službe za zapošljavanje, a cilj te mjere je zaštita građana koji dolaze u šalter sale i uposlenika Službe.

”Ovom prilikom molim građane za razumijevanje, oni koji se javljaju svakih 30, 45 i 120 dana da ne dolaze, da ne pišu emailove ili zovu putem telefona, sva javljanja su odgođenja do daljnjeg. Mi smo prvobitno bili odgodili do 31. marta, ali vjerovatno ćemo taj rok produžiti. Na vrijeme će dobiti obavijest putem naše web stranice i medija kada i na koji način će se moći javiti”, navela je Amela Makul, stručna saradnica za informisanje Službe za zapošljavanje TK.

Osobe koje su ostale bez posla i trebaju se prijaviti na evidenciju Službe, to mogu učiniti putem e-maila ili pošte. Detaljno uputstvo za te osobe moguće je pronaći na web stranici Službe.

”Tamo se nalazi Obrazac zahtjeva koji je potrebno da popune, moraju taj zahtjev ispuniti, moraju dostaviti kopiju lične karte, Rješenje o prestanku radnog odnosa odnosno ugovor koji je istekao, kopiju tekućeg računa na koji će biti izvršena uplata u slučaju novčane naknade, kopija radne knjižice. Sve to mogu ili skenirati ili kopirati zavisno kojim putem dostavljaju”, kaže ona.

Iz Službe za zapošljavanje nam navode da za sada nemaju precizne podatke o broju osoba koje su se prijavile na evidenciju nakon što su ostale bez posla, ali mogu reći da je najviše onih koji su radili u oblasti ugostiteljstva. Osobama koje dolaze iz inostranstva i trebaju se prijaviti na evidenciju, također je ostavljenja mogućnost javljanja putem e-maila ili pošte. Iz ove institucije podsjećaju i poslodavce koji koriste programe sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja iz prethodnih godina, ako trebaju dostavljati dokumentaciju, da to čine putem e-maila ili poštom.

”Još jednom molimo sve građane koji imaju redovna javljanja da ne dolaze, da ne pišu, da ne zovu, da ne bi blokirali naše komunikacijske kanale za osobe koje se moraju prijaviti. Rok za prijavu iz radnog odnosa je 30 dana”, ističe Makul.

Sve dodatne informacije koje su potrebne nezaposlenim osobama i poslodavcima, dostupne su na web stranici Službe za zapošljavanje, kao i brojevi telefona svih općinskih biroa.