Odgođeno iznošenje žalbi na presudu Ratku Mladiću

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Iznošenje žalbi na prvostepenu presudu bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću, koje je bilo zakazano za 17. i 18. mart 2020. godine, odgođeno je do daljnjeg, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS).

Mladićevi advokati Branko Lukić i Dragan Ivetić zatražili su ranije od Mehanizma odgodu iznošenja žalbi na presudu kojom je osuđen na doživotni zatvor zbog genocida i drugih zločina u BiH, kako bi se provjerilo da li je zdravstveno stanje njihovog klijenta dovoljno dobro da prisustvuje ovim ročištima.

“Osnova za ovaj zahtjev je medicinska dokumentacija o Mladiću koju je nedavno obznanio Ured registrara a koji se tiče kognitivnih smetnji, predstojeće operacije i potencijalno novog udara – koji nije ranije objavljen, kao i druge smetnje koje su relevantne za sposobnost Mladića da učestvuje u postupku”, navodi se u podnesku.

Mladićevi advokati su tražili da se održi ročište pred Žalbenim vijećem, na kojem bi trebala biti donesena odluka o zahtjevu za odgađanje iznošenja žalbi i da se odredi novi datum.

Mehanizam je žalbe na presudu kojom je Mladić 2017. godine osuđen na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici, progone širom BiH, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, ranije zakazao za 17. i 18. mart u Haagu.

Konačna presuda, kako je ranije najavljeno iz Mehanizma, očekuje se krajem ove godine.

Iznošenje žalbi na presudu Mladiću već je ranije odgađano zbog izmjena u žalbenom vijeću koje će donijeti konačnu presudu.