Odgovori na dodatna pitanja iz upitnika do kraja mjeseca

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovž rekli su da su odgovori na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije usaglašeni u okviru tijela mehanizma koordinacije, te izrazili nadu da će odgovori biti dostavljeni u Brisel do kraja februara.

U razgovoru sa generalnim direktorom Direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Kristijanom Danijelsonom i izvršnim direktorom za Evropu i centralnu Aziju u Evropskoj službi za spoljne poslove Tomasom Majer-Hartingom, oni su naveli da je vladama i Savjetu ministara dostavljena integralna verzija odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika.

Članovi Predsjedništva BiH još jednom su ponovili da bi pozitivno mišljenje Evropske komisije i preporuka za dobijanje statusa zemlje kandidata u ovoj godini predstavljalo dodatni podstrek za ubrzano sprovođenje reformskih procesa.

Oni su informisali sagovornike o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i procesu formiranja vlasti, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Sagovornici su se saglasili da je zvanična posjeta članova Predsjedništva BiH u januaru institucijama EU u Briselu ocijenjena pozitivno, kako u BiH, tako i i u EU.

Danijelson i Harting pozdravili su opredijeljenost članova Predsjedništva BiH da ubrzanije rade na EU perspektivi BiH, te pozvali institucije BiH da što prije dostave usklađene odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika.

Oni su pojasnili da će mišljenje Komisije služiti kao mapa puta za sveobuhvatne reforme koje će se sprovoditi, posebno u oblastima vladavine prava, borbe protiv korupcije i poštivanja ljudskih prava.

Predstavnici EU su rekli da je za dobijanje pozitivnog mišljenja veoma važno ubrzano formiranje svih nivoa vlasti u BiH, te ponovili snažnu podršku evropskih institucija putu BiH ka punopravnom članstvu u EU.

(RTV Slon/Nezavisne novine)