Odgovori na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije spremni za Brisel

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Bosanskohercegovačke institucije završile su odgovore na dodatnih 655 pitanja iz Upitnika Evropske komisije koji su utvrđeni i usuglašeni u tijelima Mehanizma koordinacije, a te odgovore Vijeće ministara na jučerašnjoj vanrednoj telefonskoj sjednici jednoglasno je usvojilo.

Dodatna pitanja zatražila je Evropska komisija kao pojašnjenje odgovora na 3.242 pitanja iz Upitnika, a tu su sadržani podaci o BiH na osnovu kojih bi evropske institucije trebale dati mišljenje o dodjeli kandidatskog statusa BiH za članstvo u Evropskoj uniji.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić potvrdio je danas novinarima u Sarajevu da će ti odgovori biti proslijeđeni u Brisel, čime je BiH ispunila sve uvjete koje su bili potrebni za dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u EU.

Ukupno je odgovoreno na 3.897 pitanja, a svi odgovori sadržani su na 23.000 stranica, na njih je odgovaralo 1.500 državnih službenika koji su bili podijeljeni u 35 grupa, prenosi Fena.

Zvizdić je izrazio nadu da će napori BiH u Briselu biti prepoznati, a samim tim i dodijeliti BiH kandidatski status, ocjenjujući da će se nakon toga “BiH nepovratno staviti na tračnice koje će je odvesti ka punopravnom članstvu u EU”.

– Da je bilo dovoljno političke volje ovaj posao se mogao završiti i ranije, ali ona je nedostajala i u prvoj i u drugoj fazi odgovaranja odnosno i tokom odgovaranja na prvih 3.242. pitanja kao i na dodatnih 655 pitanja – kazao je Zvizdić.

Evropska komisija je BiH dostavila 655 dodatnih pitanja što predstavlja 20 posto pitanja iz Upitnika dostavljenog u decembru 2016. godine, a sličan omjer dodatnih i pitanja u Upitniku imale su i države u regiji.

Najviše dodatnih pitanja, njih 106, odnosi se na politički kriterij, dok je u ekonomskom kriteriju Evropska komisija postavila 33 dodatna pitanja.

Slijede ih poglavlje 19. Socijalna politika i zapošljavanje (43), poglavlje 14. Transportna politika (38), te poglavlje 24. Pravda, sloboda i sigurnost (36). Uz ta pitanja Evropska komisija dostavila je dodatna pitanja i za ostalih 30 poglavlja pravne stečevine EU.