Odluka Gradskog vijeća: Grad Tuzla se zadužuje sedam miliona KM

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Aleksandar Vujadinović nakon tri godine predsjedavanjem GV Tuzla danas je zvanično razriješen dužnosti sa ove funkcije. Podsjećamo, Vujadinović je napustio SDP BiH i pristupio novom političkom subjektu Socijaldemokrate BiH, nakon čega je podnio ostavku na mjesto predsjedavajućeg GV-a s obzirom da ova funkcija pripada SDP čiji on više nije član.

”Ono na šta ja mogu biti ponosan je da je to ipak u današnjim političkim ambijentima djelovalo sve na kulturnom nivou, kakvu Tuzla mislim da treba da bude. Ja pokušavam da se više fokusiram na svoj posao znači na Klinici za ortopediju i traumatologiju” rekao je Aleksandar Vujadinović, samostalni vijećnik GV Tuzla.

Na mjesto Vujadinovića danas je imenovana vijećnica Nataša Perić, direktorica Muzeja Istočne Bosne i članica Gradskog odbora SDP –a BiH.

”Nadam se da ćemo svi zajedno bez obzira na političku opciju donositi najbolje odluke koje su u interesu grada. Već sada imamo javne rasprave, nadam se da će doprinijeti što boljem donošenju budžeta kojim se pokrivaju sve oblasti koji se tiču naših  građana” – rekla je Nataša Perić, predsjedavajuća GV Tuzla.

Iako su, čini se, vijećnici saglasni da je Vujadinović savjesno obavljao dužnost, poštujući njegovu odluku potvrdili razrješenje dužnosti predsjedavajućeg.

”Njegov način djelovanja kao predsjedavajućeg treba da bude način djelovanja svih budućih predsjedavajućih. Treba pogledati kako je on radio i tako treba raditi” kazao je Mirnes Ajanović, predsjednik kluba vijećnika BOSS-a u GV Tuzla.

”Novoj predsjedavajućoj želim da jednako tako nastavi. Ovo je odluka većine u GV i mi to poštujemo, želimo joj sreću u obavljaju dužnosti” – kazao je Ivica Kovačević, predsjednik kluba vijećnik HDZ u GV Tuzla.

”Svi smo imali zajednički stav da je Vujadinović oličenje ljudskosti. Pitamo se zašto je on prisiljen da podnese ostavku  – samo zato što je promijenio političku opciju” – rekao je  Elvir Kasumović, predsjednik kluba vijećnika SBB-a u GV Tuzla.

Osim razrješenja i imenovanja predsjedavajućeg s velikom je pažnjom očekivana tačka o komunalnim naknadama. No, ona je povučena s dnevnog reda 39. sjednice.

”Mi se bojimo da će u budućnosti biti opterećen Budžet Grada Tuzla. Nakon te odluke došle bi mnogobrojne tužbe koje bi građani podnijeli i dobili bi na sudu. Mi nismo za ovo, nije vrijeme za to… građani nisu zadovoljni komunalnim uslugama” smatra Mirza Tupajić, predsjednik kluba vijećnika SDA u GV Tuzla.

Vijećnici su nakon  razmatranja usvojili odluku kojom se Grad Tuzla zadužuje sedam miliona maraka koji će biti usmjereni za izgradnju Gradskog groblja i poboljšanje komunalne infrastrukture.

”Ova sredstva će se usmjeriti za izgradnju Gradskog groblja u iznosu do tri miliona, tri i po miliona su za izgradnju putnje mreže koja podrazumijeva 15 putnih pravaca, uključujući dvije raskrsnice: raskrsnicu u Solini i raskrsnicu Batva. Preostalih 500 hiljada je predviđeno za izgradnju i sanaciju parkova” – objasnila je Suada Isaković, šefica Službe za budžet i finansije Grada Tuzla.

Osim redovne sjednice Gradsko vijeće je održalo i tematsku sjednicu o negiranju zločina na Kapiji odnosno o objavljenoj knjizi Ilije Brankovica Tuzlanska Kapija režirana tragedija. GV je osudilo negiranje zločina na Kapiji poručujući da takva literatura narušava odnose i ne dozvoljava mir žrtvama, te još jednom produbljava ranu onih preživjelih.