32 C
Tuzla
17.07.2024.

Odluka u četvrtak: U Federaciji moguća zabrana konuzmiranja cigareta i nargile u javnim objektima

Federacija bi uskoro mogla dobiti zakon o zabrani pušenja u javnim objektima. Prijedlog zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje ranije je usvojen na Predstavničkom domu Federalnog parlamenta, a već u četvrtak će se naći i na sjednici Doma naroda. Ukoliko bude usvojen i u ovom Domu, to će značiti zabrana konzumiranja cigareta i nargila.

Radi se o do sada najstrožem zakonu koji podrazumijeva potpunu zabranu konzumiranja duhana i duhanskih proizvoda u svim zatvorenim javnim prostorima, na mjestu rada i u javnom prijevozu, a uključuje duhan, duhanske i ostale proizvode (nargile, vodene lule…) za pušenje, elektronske cigarete, bezdimne duhanske proizvode i biljne proizvode za pušenje.

Također, zabranjuje se i konzumacija duhana u privatnim vozilima u kojima se nalaze maloljetne osobe. Izuzetak je konzumiranje duhana za žvakanje i duhana za šmrkanje.

U Prijedlogu zakona stoji da će vlasnici ugostiteljskih objekata biti dužni na vidnim mjestima istaći znak “zabranjeno pušenje”, a u objektu ne smiju biti istaknute pepeljare i druge posude za odlaganje pepela. Vlasnik objekta će one koji ne budu poštovali ovaj zakon biti dužan opomenuti, uskratiti uslugu ili zatražiti da osoba napusti prostor. U protivnom, vlasnik objekta će biti dužan pozvati policiju.

Ukoliko Prijedlog zakona bude usvojen u četvrtak i u federalnom Domu naroda, na snagu će stupiti za 18 mjeseci.

Vezane vijesti

TUZLA