Odobreno 900 hiljada za nabavku medicinske opreme u TK

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

S ciljem što kvalitetnije prevencije, te stvaranja preduslova za što kvalitetniji eventualni odgovor na pojavu osoba inficiranih korona virusom u Tuzlanskom kantonu Kantonalni štab civilne zaštite svakodnevno zasjeda i donosi odluke. Na jučerašnjem zasjedanju donesena je odluka kojom je odobreno 900.000 KM za nabavku medicinske i zaštitne opreme radi poduzimanja mjera i aktivnosti s ciljem zaštite stanovništva i ublažavanja posljedica utjecaja globalne pandemije koronavirusa (COVID-19). Komisija za specificiranje potreba za medicinskom opremom, dezinfekcionim sredstvima i zaštitnom opremom, je utvrdila prioritete u pogledu potreba zdravstvenih ustanova sa područja Tuzlanskog kantona, te dostavljene podatke iz specifikacije uskladila sa raspoloživim sredstvima Posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća.

Također, odobreno je da Kantonalna direkcija robnih rezervi, iz Kantonalnog centra za prihvat, uskladištenje i distribuciju roba, za potrebe Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla i Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona izda određene količine dezinfekcijskih sredstava neophodnih za rad i djelovanje zdravstvenih radnika i službenika policije.

Crvenom krstu/križu Tuzlanskog kantona je naređeno da, u skladu sa svojim mogućnostima, te uz saradnju sa Kantonalnim štabom civilne zaštite, poduzme sve aktivnosti kako bi se odgovorilo na postavljene zahtjeve zaštite i spašavanja od opasnosti od širenja zarazne bolesti uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID-19) na području Tuzlanskog kantona.

Komandant Štaba Mustafa Šakić danas je rekao da Tuzlanski kanton trenutno raspolaže sa 52 respiratora, te da je u planu nabavka dodatnih 13 uređaja za mehaničku ventilaciju.

”Stanje i sa dezinficijensima je za sada zadovoljavajuće, mada svakodnevno radimo na nabavci dodatnih dezinfekcijskih sredstava, kao i zaštitnih maski, odijela, naočala i druge zaštitne opreme”, kazao je komandant Šakić.

Također štab je donio i druge naredbe koje imaju za cilj stvaranja pretpostavki za kvalitetniji odgovor na eventualnu pojavu osoba zaraženih korona virusom na području našeg kantona.