23 C
Tuzla
24.07.2024.

Određen jednomjesečni pritvor za Senada Malkića i Edina Bešića

Općinski sud Tuzla prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za Senada Malkića (25) iz Srebrenika i Edina Bešića (26) iz Tuzle zbog postojanja osnovane sumnje da su kao saučesnici počinili krivično djelo sprečavanje dokazivanja.

Malkić i Bešić su osumnjičeni da su 11. septembra 2020. godine  u tuzlanskom naselju Solina  osobu koja je svjedok u krivičnom predmetu koji se po optužnici ovog Tužilaštva vodi pred Kantonalnim sudom u Tuzli,  sačekali i  fizički nasrnuli na njega udarajući ga rukama i nogama u lice, glavu i  gornji dio tijela, te mu zaprijetili da pazi šta priča na sudu kao svjedok.

Dakle, svjedoka u sudskom postupku su nasiljem  navodili na davanje lažnog iskaza pred sudom.

Pripadnici PU Tuzla su osumnjičene lišili slobode 12. septembra, nad njima je izvršena kriminalistička obrada i  uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu su predati u nadležnost Tužilaštva.

Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenj uistrage i ispitao osumnjičene.

Na ovaj način se pokušava ili se ugrožava normalan i učinkovit rad sudskih tijela. Tužilaštvo će u saradnji sa policijskim agencijama  žurno, učinkovito i efikasno djelovati u svim sličnim situacijama.

Upotreba sile ili prijetnje kako bi svjedoci mijenjali svoj iskaz  pred sudom (sprečavanje dokazivanja)  je  teže krivično djelo za koje su propisane kazne zatvora u rasponu od 6 mjeseci do 5 godina, te će se sve ovakve ili slične pojave zakonski sankcionisati, saopćili su iz Kantonalnog tužilaštva TK.

 

Vezane vijesti

TUZLA