Određen objekat u Tuzli za smještaj oboljelih od koronavirusa

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Studentski paviljon broj 1. na Slatini mjesto je koje je određeno za smještaj osoba koje budu pozitivne na koronavirus, a imaju blaže ili srednje teške simptome. Iz Kantonalne uprave Civilne zaštite nadaju se da će stanje ostati isto – odnosno da i dalje neće biti oboljelih od koronavirusa u našem kantonu. No, nadležni sve čini kako bi bili spremni za eventualne slučajeve koronavirusa.

”Evo mi smo već izdali naredbu Univerzitetskom centru, Studentskom domu, zadužili smo Zavod za javno zdravstvo, direktora Doma zdravlja…  Objekat je pripremljen i stavljen je na raspolaganje,” rekao je za RTV Slon Zoran Jovanović, direktor Kantonalne uprave Civilne zaštite Tuzla.

Kantonalna uprava Civilne zaštite zadužila je sve lokalne zajednice da odrede objekte gdje će osim u Studentskom centru u Tuzli biti smještene osobe koje krše odluku o kućnoj izolaciji. Neke od lokalnih zajednica to su već uradile, a grad Tuzla u tome prednjači.

”Obezbijedio je grad Tuzla objekat OŠ Grabovica Donja to je kod Brčanske malte to je objekat koji nije u funkciji. I drugi evo rješavaju… Lukavac je riješio, samo nismo dobili zvaničan dopis, Srebrenik također, samo čekamo potvrde..” dodaje Jovanović.

Na sastanku Kriznog štaba Općine Kalesija, donesena je odluka o formiranju dva izolatorijuma na području ove općine, a riječ je o fiskulturnim salama MSŠ Kalesija i OŠ Tojšići gdje će biti postavljeni kreveti i sva neophodna medicinska oprema.Sve ove mjere doprinijet će boljoj koordinaciji i sprečavanju širenja koronavirusa. Jedna od odluka koja bi zasigurno mogla doprinijeti prevenciji širenja virusa, smatra direktor Kantonalne uprave civilne zaštite, jeste objavljivanje spiska sa imenima osoba koje su u kućnoj izolaciji.

Objaviti imena ljudi u kućnoj izolaciji?

”Međutim kaže Agencija za zaštitu ličnih podataka ”to je protuzakonito” a mi imamo konstantu opasnost da to tumačenje njihovo uništi BiH jer ne znamo ko se kreće’‘ – kaže Jovanović.

I Jelka Milićević, zapovjednica Federalnog štaba Civilne zaštite, saglasna je sa Jovanovićem. Naime, Federalni štab Civilne zaštite danas je preporučio nove sankcije za one koji ne poštuju mjere samoizolacije.

”U  tom smislu preporučuje se organima da javno objave ime i prezime, te mjesto prebivališta odnosno  spisak imena osoba koje ne poštuju mjere izolacije,” poručila je danas Milićević.

Iz Federalne civilne zaštite kao i iz Kantonalne naglašavaju da koliko god institucije poduzimaju mjere za sprečavanje širenja zaraze, građani su također važna karika u tom lancu jer su oni ti koji mogu prijaviti sve one koji ne poštuju izrečene mjere.