15.5 C
Tuzla
22.05.2022.

Održan 14. međunarodni Poljosajam u Breškama

Prethodnog vikenda održan je Poljosajam u Breškama koji je okupio značajan broj učesnika kako iz naše tako i iz susjednih zemalja. Poljosajam je međunarodna manifestacija izložbenog, prodajnog, ali i edukativnog i takmičarskog karaktera. Cilj sajma je promocija tradicionalnih, domaćih proizvoda, a organizatori imaju želju da tradiciju prenesu na nove generacije. Ovogodišnji sajam je održan uz pridržavanje svih epidemioloških mjera.

”Pokušavamo da naše poljoprivrednike zainteresujemo. Oni bi trebali koristiti iskustva ljudi iz susjednih zemalja. I nas čeka EU i ulazak u EU moramo biti spremni, mora se daleko više uraditi nismo baš zainteresovani radom nadležnih. Samom činjenicom da održavamo Poljosajam, time pokušavamo da skrenemo pažnju da država treba više da ulaže u selo jer selo je budućnost,” rekao je Ilija Stojak, organizator 14. međunarodnog Poljosajma u Breškama.

Na ovogodišnjem sajmu svoje proizvode predstavilo je ukupno 40 izlagača. Podršku je i ovoga puta dala Turistička zajednica Tuzlanskog kantona.

”Sve ovo tretiramo kao dodatan alat da promovišemo Tuzlu, Tuzlanski kanton, osvrćući se i na ovaj ruralni dio koji nam je u nekoj percepciji razvojna šansa. U eri pandemije to prepoznajemo kao šansu za Tuzlu, TK, jer imamo zdrava područja, pogotovo na našim selima i to je odlično mjesto za one koji bježe iz gradske vreve, koji bježe od pandemije,” kazao je Miralem Mešković, Turistička zajednica TK.

A svake godine na sajmu se tradicionalno pripremaju gulaš i grah. Na lovačkom štandu je Ibrahim Šabanović koji je pripremio gulaš od srnetine: ”Ja sam ga pripremio… znači srneće meso bez kosti, junetina bez kosti, luk, meso, voda i začini i gotovo. Izvolite probati!”

Tokom sajma organizovane su i edukativne radionice za mlade na kojima su mogli učiti o kulturi, običajima, biološkoj raznolikosti u funkciji ruralnog razvoja. Predavači na radionicama bili su Zdenko Podolar  i Stanko Čuljak iz Hrvatske, koji također smatraju da su domaći proizvodi budućnost i velika šansa za profit. Također, oni su i siguran izbor u vrijeme pandemije.

Drugi dan sajma osim promocija i radionica, obilježen je konjičkim trkama. Održane su tri trke, a učesnici su bili iz Bijeljine, Bratunca i Tuzle. U konačnici, kažu organizatori, iako je Poljosajam održan uz velike muke zbog epidemiološke situacije, njegova tradicija nije prekinuta, a sljedeće godine će sajam, svi se nadaju, biti posjećen kao nekada.

POSLJEDNJE DODANO