6 C
Tuzla
25.09.2022.

Održan okrugli sto “Nasilje nad ženama”

Pruži ruku naziv je okruglog stola kojeg su jučer u Tuzli organizovali članovi tuzlanskog udruženja Majki hendikepirane djece. Razgovarali su o nasilju nad ženama, ali i podsjetili da žrtve nisu samo žene.

Članovi udruženja Majke hendikepirane djece Tuzla imale su priliku čuti potresnu priču žene žrtve nasilja iz Beograda i razmijeniti iskustva sa članicama udruženja žrtve nasilja Hair iz Beograda.

Jedna od gošći bila je i prof. Ruža Tomić, psiholog sa dugogodišnjim iskustvom u radu sa žrtvama nasilja. Tvrdi das mo svjedoci  destruktivnog vremena koje prati povećanje socijalne patologije, od kojih je nasilje samo jedno od patoloških ponašanja. Ona ovu tezu zasniva na rezultatima brojnih istraživanja u kojima su učestvovala i učenici osnovnih i srednjih škola, ali i student.

“Nasilje je vrlo prisutno, na žalost svi vidovi nasilja, fizičko, psihičko, socijalno,  ekonomsko pa I seksualno je jako rasprostranjeno.  Ovo što nam je rat ostavio samo se nastavilo poslije rata, mobbing na random mjestu” – kazala je dr.sc. Ruža Tomić, psiholog i univerzitetski profesor.

Zaustavljanje nasilja i podizanje svijesti te otvoreni razgovor o ovom problemu posebno je osjetljiva tema za roditelje djece koja imaju poteškoća u razvoju.

“Mislim da je vrijeme i da nam i korona nešto poručuje, da je vrijeme da se okrenemo jedni drugima,  prirodi, kako bismo bili sretniji i imali budućnost, kako bi naraštaji koji dolaze imali budućnost, kako im ne bi sve iscrpili” – istakla je dr.sc. Ruža Tomić, psiholog i univerzitetski profesor.

Najveći problem je izostatanak podrške žrtvama. Ona postoji, ali od pojedinaca, altruista, humanih ljudi, dok je organizirana podrška društva vrlo rijetka i vrlo slaba. U konačnici žrtve nerijetko ne traže ništa drugo do da ih saslušamo i razgovorom Im pomognemo da se izbore sa problemima.

POSLJEDNJE DODANO