21.7 C
Tuzla
01.06.2023.

Održan protest rudara: Otkaze ne prihvatamo i spremni smo na sukobe, više ste nam uzeli nego što ste dali

Nekoliko stotina rudara održalo je protest danas pred Vladom Federacije BiH, a njihovi predstavnici su kazali kako ne prihvataju politiku i planove koje im je spremila vlast.

“Ono što predstavljaju određeni dijelovi i strukture kroz određene medije, nama su takva rješenja nepoznanica i to nećemo prihvatiti”, kazao je danas na protestu rudara u Sarajevu Sinan Husić, predsjednik sindikata rudara FBiH.

“Nećemo dozvoliti rješenja kojima će se radnici poslati na biro za zapošljavanje. Čuli smo da postoji namjera da se određene strukture koje upravljaju i vladaju odlučili da se obračunaju s nama u sredini gdje smo najslabiji. Preko rudnika “Abid Lolić” u Novoj Biloj. Vi ako želite sukob, mi smo spremni i nećemo odustati“, kazao je Husić i dodao:

“Nama ne treba milost”

Ono što želimo kazati je da svaka naša poruka ima razlog. Nama ne treba milost, nego država BiH. Iz rudnika se uzelo više nego se potražuje“, poručio je Husić i dodao da neće stati sa borbom:

“Doći će rudarski vozovi puni bola i tuge, puni hrabrosti da ovo sačuvamo”.


Husić je još najavio i štrajk sedam rudnika iz koncerna za 20. maj i podsjetio:

Određeni dijelovi Vlade FBiH i EP BiH su iskazali spremnost da iskažu silu i moć u rudniku Abid Lolić, Nova Bila. Mi danas nudimo svoj odgovor. Ako je došlo do toga i ako je to zbilja krajnja namjera, mi smo spremni za taj sukob“.

RTV Slon/N1

POSLJEDNJE DODANO

error: Upozorenje: Zaštićen sadržaj!!