Održan prvi memorijalni šahovski turnir ”Vehid Požegić”

     

Tuzlanski šahovski klub ”Sloboda” danas je organizovao prvi memorijalni turnir ”Vehid Požegić” koji je okupio učesnike iz nekoliko mjesnih zajednica sa područja Tuzle.

Šahovski turnir organizovan u prostorijama Tuzlanskog šahovskog kluba ”Sloboda” okupio je učesnike iz nekoliko mjesnih zajednica, poštovaoce djela Vehida Požegića, nekadašnjeg vrsnog šahiste, koji je grad predstavljao na najbolji način prilikom svih takmičenja. Za njegove kolege bio je ovo momenat za prisjećanje na njegov doprinos u razvoju ovog sporta, posebno po mjesnim zajednicama.

”Jer je Vehid stvarno čovjek koji je mnogo doprinio, veliki ljubitelj šaha. Kad je organizovao 200-ti turnir, on meni kaže vidjet će kakav će biti 300-ti a ja mu kažem kud ćeš ljepši, čestitao mu na organizaciji. Nije nažalost taj 300-ti dočekao, mi se sjećamo njega i te uspomene nikad ne prolaze, ne blijede”, kaže Faruk Hadžić, dugogodišnji šahista.

Član Organizacionog odbora turnira Kerim Bekrić kaže da su na turniru ekipe iz osam mjesnih zajednica grada Tuzla, te navodi da će nastojati da turnir bude tradicionalan.

U Tuzlanskom šahovskom klubu ”Sloboda” iskusni šahisti svoje znanje i sposobnosti prenose na mlađe generacije, međutim zbog školskih obaveza oni nisu mogli prisustvovati turniru, ali se takmiče u ovom sportu na nivou države.

”Među njima ima i bosanskohercegovačkih prvaka u ovoj omladinskoj kategoriji, time sam rekao sve”, kaže Bekrić.

Po završetku turnira, najuspješnijima su uručeni pehari i medalje. Najsjajniju medalju uručila je kćerka Vehida Požegića, u čiju čast je turnir organizovan. Organizatori se nadaju da će narednih godina turnir biti na još višem nivou i da će okupiti još veći broj učesnika.