Održan sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice genocida

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari danas je održan radni sastanak rukovodstva Organizacionog Odbora za obilježavanje 11. jula 1995. godine, 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima ”SZ UN-a” Srebrenica sa predsjednicima pododbora.

Na dnevnom redu sastanka su bile informacije o dosadašnjim aktivnostima na pripremi obilježavanja 11. jula 1995. godine, 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima ”Sigurne zone UN-a” Srebrenica.

Na sastanku je konstatovano da pripreme za obilježavanje 25. godišnjice genocida idu prema planu.

Između ostalog na današnjem sastanku raspravljano je i o informaciji da će 11. jula biti klanjana dženaza i obavljen ukop za 82 neidetificirane žrtve genocida. Zbog informisanja javnosti, konstatovano je da postoji prijedlog o ukopu NN osoba. Prijedlog o ukopu 82 neidentifikovane žrtve na prvom sastanku Organizacionog odbora uputio je Amor Mašović, član Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH.

Tada je konstatovano da će Organizacioni odbor donijeti odluku na nekom od narednih sastanaka. Organizacioni odbor za obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima “SZ UN-a” Srebrenica još uvijek nije donio odluku o ukopu neidentificiranih osoba. Odluka će biti donesena na sljedećem sastanku Organizacionog odbora koji je zakazan za 12. mart 2020. godine.

Zbog svega navedenog u ime Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici molimo gospodina Mašovića, kao i sve članove Organizacionog odbora da se suzdrže od izjava u javnosti dok određene odluke ne potvrdi Organizacioni odbor.