21.7 C
Tuzla
24.07.2024.

Održan sastanak predstavnika zdravstva i obrazovanja FBIH

Predstavnici zdravstva i obrazovanja FBiH razgovarali su u Sarajevu o dosadašnjim provedbama epidemioloških mjera i njihovoj efikasnosti kada je u pitanju obrazovni sektor. Utvrđeno je da podaci o broju zaraženih nisu zabrinjavajući, ali da svakako treba nastaviti sa oprezom i samodisciplinom.

Generalno gledajući, stanje otvaranja škola nije prouzorkovalo nikakav nagli skok niti neku kritičnu situaciju u ovom trenutku tako da bi bilo poželjno da nastavimo sa istom dinamikom. Ne bi smjeli da se  sada previše opustimo ako gledamo ove rezultate  na način da kažemo evo sada je sve stabilno možemo sada malo više otvoriti škole. Škole su jedan visok rizik treba biti jako oprezan. Mi ulazimo u mjesec novembar kada će još hladnije vrijeme biti. Sve veći broj ljudi će obolijevati i od gripe i od prehlade. Dakle potencijal širenja virusa u školama uvijek postoji, kazao je Goran Čerkez, pomoćnik ministra za javno zdravlje.

Svi kantoni raspolažu dovoljnom količinom higijenskih sredstava, no problem je, kako su naveli, u nedostatku IT opreme za organiziranje online nastave. Na tom polju se očekuje pomoć od međunarodnih organizacija.

Mislim genetralno, evo čuo sam kakva je situacija u ostalim kantonima, ministarstva su generalno dobro odgovorila samoj epidemiološkoj situaciji i organizaiji nastave u uslovima pandemije. U ovom trenutnu sve teče po planu. Kombinovani model se pokazao kao izuzetno dobar za realizaciju nastave u slovima pandemije. O samoj kvaliteti nastave ne možemo govoriti u ovom trenutku ali sigurno da će naknadnim analizama biti utvrđeno koliko je pandemija utjecala na kvalitet nastave, prenosi Anis Krivić, ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

 

Vezane vijesti

TUZLA