Održan treći tuzlanski noćni polumaraton/FOTO/

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Sinoć je u Tuzli održan najspektakularniji sportski događaja u gradu Soli, 3.tuzlanski noćni polumaraton. Učešće je uzelo preko 1100 učesnika, a osim trkača iz BiH, ulicama Tuzle trčali su i trkači iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Švedske, Francuske, Danske, Albanije, Kenije, Luxembourga, Kanade, Amerike, Australije… Kenijac Stanley Kipruto najbolji je u muškoj konkurenciji koji je polumaraton istrčao u vremenu 1:08:42 dok je u ženskoj prva Olivera Jevtić iz Srbije u vremenu 1:18:27. Drugoplasirani u muškoj konkurenciji bio je Srđan Samardžić (1:14:10), a treća pozicija pripala je Aliji Imamoviću (1:14.27). Druga u ženskoj konkurenciji bila je Amela Trožić (1:30:30), a treća Helena Javornik (1:31:01). U utrci Fun Run na 5k, najbolji su Lucia Kimani i Osman Junuzović, drugoplasirani su Adela Čomor i Matija Crnković dok su treći Marija Ignjatović i Emir Hastor.
Organizator događaja Atletsko rekreativni klub „Rekreativci“ Tuzla angažirao je preko 200 volontera i redara koji su neizostavan dio ovakvog događaja. Tuzla je sinoć bila izuzetno posjećena od strane brojnih gostiju baš kako i dolikuje jednom gradu koji je po svojoj posebnosti prepoznatljiv u cijelom svijetu. Tuzla je grad kulture, sporta, univerzitetski grad. Posebno poznat po multikulturalnosti, promociji pozitivnih životnih vrijednosti, grad koji njeguje kulturne i povijesne znamenitosti. Ovdje je svatko dobrodošao i uopće nema sumnje da je Tuzla sinoć bila grad velikih prijateljstava, druženja i promocije pozitivnih vrijednosti.
Ustrajni u svojoj nakani da iz godine u godinu budemo sve bolji, ARK „Rekreativci“ Tuzla su ove godine uz polumaraton i Fun Run utrku na 5k, organizirali i dječju utrku. Koliko smo prepoznati kao pozitivan primjer dokazuje činjenica da je u samo par dana pristiglo 300 prijava koliko je bilo i planirano. Novost ove godine je i humani aspekt, te je u suradnji s centrom „Mali svijet“ uspješno realiziran projekt „Za nekoga s autizmom“. Cilj projekta je da se putem prodaje kilometara i metara učesnika na nekoj od trka prikupe sredstva koja će biti usmjerena u toplifikaciju ovog Centra. Svoje kilometre/metre prodavalo je oko 150 trkača, a iste je bilo moguće otkupiti i na licu mjesta. Uplate su moguće sve do kraja ovog mjeseca.
Manifestaciju su podržali brojni sponzori, a uz Grad Tuzlu, zlatni sponzor ove godine bila je kompanija dm.
“Kroz projekte koje sami organizujemo, kao i u slučaju sponzorske podrške, naša težnja je uvijek popularizacija zdravih životnih navika i aktivnosti. Našim prisustvom na 3. tuzlanskom noćnom polumaratonu željeli smo podržati sve one koji u trčanju prepoznaju svoj izazov koji im pomaže da žive zdravije, a svakako i doprinijeti što uspješnijoj realizaciji ove značajne sportske manifestacije. Tuzlanski noćni polumaraton je postao vrlo atraktivan sportski i turistički događaj. Naime, ova utrka, osim sportskog karaktera ima i turistički značaj za sam grad, jer je trkače provela kroz najljepše dijelove Tuzle”, izjavila je Lejla Andrić, regionalna menadžerica kompanije dm drogerie markt BiH.
Uz sponzore, tuzlanski polumaraton podržali su i sami građani koji su dali svoj doprinos kao volonteri i podrška na stazi, a neki od njih su i trčali. Posebno treba izdvojiti polaznike ovogodišnje šeste škole trčanja koju organizira ARK „Rekreativci“ Tuzla, a koji su upravo u svom gradu trčali svoj prvi zvanični polumaraton.