5 C
Tuzla
02.02.2023.

Održan trening o sprečavanju nasilja nad ženama u BiH

Nasilje je krivično djelo, za nasilje nema opravdanja, za nasilje je uvijek odgovoran onaj ko nasilje provodi – potcrtano je na treninga za novinare/ke i urednike/ce “Osnaživanje lokalnih medija da aktivno doprinesu sprečavanju nasilja nad ženama u BiH”, koji je održan prošle sedmice u organizaciji UN Women BiH u saradnji sa Mediacentar Sarajevo.

Mediji imaju jednu od najvažnijih i najizazovnijih uloga u razbijanju rodnih stereotipa, te u profesionalnom izvještavanju o nasilju nad ženama i nasilju u porodici.

Tokom drugog dana treninga novinari/ke i urednici/e imali su priliku da kroz primjere diskutuju o profesionalnim standardima izvještavanja, uređivačkim politikama za brisanje i filtriranje komentara koji relativiziraju nasilje, sadrže govor mržnje i prijetnje, te o neophodnim pripremama koje su potrebne u intervjuisanju osoba koje su preživjele neki oblik nasilja.

Trening je održan u sklopu rada UN Women BiH na osnaživanju lokalnih medija da aktivno doprinesu sprečavanju nasilja nad ženama u BiH, uz podršku Ambasade Švedske u Sarajevu.

POSLJEDNJE DODANO