-1 C
Tuzla
08.12.2023.

Održan trening za učenike tuzlanskih škola: Smanjimo aerozagađenje zajedno

Zrak u Tuzli je izuzetno zagađen, posebno u zimskom periodu. Svjesni ove činjenice, a želeći aktivirati civilno društvo i osnažiti mlade danas je u Gimnaziji Meša Selimović održan  trening za  učenike šest tuzlanskih srednjih škola. Nakon edukacije svaka od škola dobila je jednu temu na kojoj će raditi u narednom periodu, a u februaru slijedi takmičenje i javne debate.

”Svako će dobiti svoju temu. Elektrotehnička škola je dobila recimo temu: Uticaj termoelektrane na aerozagađenje, hemijska škola je dobila uticaj individualnih ložišta, saobraćajna je dobila uticaj saobraćaja na okoliš, jedna od škola je dobila uticaj aerozagađenja na zdravlje ljudi i oni će putem javne debate ove teme da izlože i nama da daju naputke kako da krenemo sa problematikom rješavanja aerozagađenja,” rekao je Amir Hadžić, iz UG Ekosol.

U konačnici nakon javnih debata plan je da se formiraju neformalne grupe građana, a oni će pokušati da riješe problem aerozagađenja. Odnosno animirat će nadležne da provedu značajnije mjere u tom pravcu. Učešće u ovom projektu uzela je i Melisa Kurtić koja je naučila, kako kaže, dosta toga  tokom same edukacije: ”Kada je zagađen zrak vani odnosno kada je smog ili kada je visok faktor zagađenja bolje je udisati zrak u prostoriju i ne prozračiti prostoriju jer je dosta štetnije ono vani nego zrak koji je izašao iz nas. Mi se danas možemo još koliko toliko zaštiti i sebe, ali i buduće generacije.”

A ovo je samo jedna od 23 aktivnosti koje su podržane u okviru projekta Misli o prirodi, koji finansira Vlada Švedske. Tri miliona maraka je uloženo u različite vrste aktivnosti nevladinih organizacija u Bosni i Hercegovini.

”Među projektima je i deset eko habova koji su mreže organizacija; kako nvo, obrazovanih ustanova itd, koji pokrivaju veliki brj općina u BiH. Također, imamo još 13 projekata sa zaista najrazličitijim ciljevima, a glavni od njih je: jačanje kapaciteta nevladinih organizacija,” kazao je Tarik Moćević, projektni službenik na projektu ”Misli o prirodi”.

Na ovaj način povećat će se uticaj civilnog društva u zaštiti okoliša, doći će do umrežavanja organizacija, institucija, stručnih osoba i mladih za zajedničko i snažno djelovanje u pravcu smanjenja aerozagađenja, poručeno je danas. Također, ovaj projekat doprinosi provođenju zahtjeva Evropske unije i međunarodnih sporazuma iz oblasti okoliša, klime i energije koje je BiH odavno ratificirala.

 

Vezane vijesti

TUZLA