22.8 C
Tuzla
30.09.2022.

Održana 5. Međunarodna naučna konferencija o digitalnoj ekonomiji “DIEC 2022”

Visoka škola “Internacionalno poslovno – infrmaciona akademija “ Tuzla bila je domaćin 5. Međunardone naučne konferencije o digitalnoj ekonomiji “DIEC 2022”. Interesi autora iz BiH i regije pokazali su još jednom koliko se digitalne tehnologije primjenju i koliko su značajne, ne samo u ekonomiji nego u svim oblastima života. I ovoga puta obrađene su aktuelne teme blockchain tehnologije, kripto valute, primjena blochchain tehnologije u zdravstvu i svakodnevnom životu.

Vidimo značaj digitalizacije posebno u kovidovskom periodu je imao ogroman doprinos, koji su i autori pokazali kroz dijelove primjene različitih tehnologija, počevši od opće tehnologije kako u zdravstvu tako i u samim dijelovima kripto valuta i korištenja u svakodnevnom životu “ istakao je Dino Arnaut, predsjednik Programskog odbora Međunarodne konferencije ”DIEC 2022 “

Pored pomenutih obrađen je i drugi set tema značajnih za BiH u kontekstu digitalne transformacije i primjene elektronskog potpisa. Kako je rečeno ovom prilikom naša zemlja još uvijek rangira veoma nisko, kada je riječ o implementaciji digitalne transformacije.

“Još uvijek čekamo konačnu implementaciju i operativnost Zakona o elektronskom potpisu. Dosta tehnoloških stvari je pripremljeno, međutim politika dosta koči i ja se nadam da ćemo što prije, jer jednostavno to će biti uslov za buduće poslovanje” rekao je Damir Bećirović, predsjednik Organizacionog odbora Međunarodne konferencije “DIEC 2022”

U okviru konferencije objavljen je i Zbornik koji sadrži 15 radova , a učešće su uzeli stručnjaci iz BIH, Hrvatske, Slovenije i Srbije.

POSLJEDNJE DODANO