Održana panel diskusija o temi: „Stručno obrazovanje odraslih kao odgovor na izazove tržišta rada“

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

YES Centar za mlade organizacije SOS Dječija sela BiH, organizirao je panel diskusiju na temu “Stručno obrazovanje odraslih kao odgovor na izazove tržišta rada”. Cilj panela bio je na jednom mjestu okupiti predstavnike vladinog, nevladinog, te biznis sektora, kako bi razmijenili iskustva koja se odnose na različite aspekte neformalnog obrazovanja i stručnog osposobljavanja odraslih. U diskusiji se razgovaralo i o nedostatku kvalifikovane radne snage, te mogu li neformalno obrazovanje i stručne obuke biti odgovor na ovaj izazov.

 

Učesnici panel diskusije bili su Lamija Husić – pomoćnica ministra Sektora za srednje obrazovanje i obrazovanje odraslih Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS; dr. Emir Avdagić – direktor ureda DVV International u BiH; Nermana Ajanović – šefica razvoja i marketinga Posao.ba; Indira Semanić – HR Business Partner Nelt; Armina Silić – projektna menadžerica YES Centra za mlade, programa za osnaživanje i zapošljavanje mladih SOS Dječijih sela BiH.

 

Učesnici panel diskusije su se složili da je prije svega potrebno raditi na promjeni svijesti poslodavaca i pojedinaca kako bi se na obrazovanje odraslih posmatralo kao investicija koja će se višestruko vratiti; da programi koji su usmjereni na obrazovanje mladih/odraslih moraju biti zasnovani na ishodima učenja i odgovarati potrebama tržišta rada, te da trebaju voditi ka ličnom i profesionalnom razvoju svakog pojedinca. Panelisti su istakli kako su poslodavci spremni ulagati u stručne obuke, ali i da programi moraju biti dostupni mladim ljudima. No, kao najvažniji zaključak nameće se potreba za kontinuiranim suradnjom i dijalogom svih aktera uključenih u obrazovanje mladih/odraslih.

 

YES Centar za mlade, organizacije SOS Dječija sela BiH, kada su u pitanju stručne obuke, korisnike podržava kroz neformalne stručne obuke za zanimanja koja su deficitarna na tržištu. Kategorije mladih sa kojima YES Centar radi su teže zapošljive kategorije iz osjetljivih skupina stanovništva, koji vrlo često nemaju završeno srednje formalno obrazovanje i nisu konkurentni na tržištu rada. Šansa za njihovo zaposlenje se ogleda u neformalnim stručnim obukama.