21.7 C
Tuzla
30.05.2023.

Održana pokazana vježba policije TK i prezentovana nova oprema

Svake godine 22. maja obilježava se Dan policije Tuzlanskog kantona. U okviru obilježavanja, danas je organizovana aktivnost operativno-taktičkih radnji, odnosno pokazne vježbe koje su realizovali službenici Jedinice policije za specijalnu podršku MUP-a TK i Jedinice za javni red i mir. Također su prezentovana sredstva koja ove jedinice koriste u obavljanju redovnih radnih zadataka. Direktor Uprave policije pojasnio je šta je vježba obuhvatila.

Imali smo narušavanje javnog reda i mira koje je eskaliralo u nasilno, zatim nakon rasturanja mase nekoliko lica koje smo uočili da su bili naoružani, gdje smo uz pomoć alpinističkog tima izvršili eliminisanje lica koja su se sakrila u zgradu gdje je jedno lice uspjelo pobjeći, gdje smo uz upotrebu službenog psa i to lice lišili slobode”, kazao je Dževad Korman, direktor Uprave policije MUP-a TK.

Sigurnost građana našeg kantona prioritet je Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kanton, te iako je oprema koju trenutno posjeduju na zadovoljavajućem nivou, u narednom narednom periodu nabavit će veću količinu materijalno tehničkih sredstava koje će im u konačnici omogućiti profesionalnije izvršenje poslova.

U pitanju su prije svega naoružanje, svjedoci smo situacije sigurnosne u regiji u slučaju prenošenja na naše područje, mi ćemo morati zaštiti građane, neću reć da nismo u ovom momentu spremni, međutim potrebno nam je sofisticiranije naoružanje koje smo već započeli nabavku”, istakao je Korman.

Pored ovoga, u narednom periodu bit će nabavljeno i nekoliko oklopnih vozila za sprečavanje narušavanja javnog reda i mira većeg obima, te će Jedinica policije za specijalnu podršku dobiti noviju i savremeniju opremu.

Neki od izazova sa kojima se Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona susreće jesu borba protiv korupcije, ali i sigurnost saobraćaja na što utiče i saobraćajna infrastruktura. Za uspostavljanje boljeg stanja sigurnosti Uprava policije nabavila je i dva nova vozila odnosno takozvane “presretače” koji će uskoro biti u službi sigurnosti učesnika u saobraćaju.

U toku je obuka policijskih službenika za upravljanje ovim vozilima sa opremom koja je skuplja od samog vozila, a koja će poslužiti za evidentiranje i sankcionisanje prekršaja i prekršilaca u saobraćaju”, naglasio je Dževad Korman, direktor Uprave policije MUP-a TK.

Nakon rebalansa Budžeta Tuzlanskog kantona, Vlada je osigurala sredstva u iznosu 15,1 milion KM koja će biti raspoređena kako na Ministarstvo unutrašnjih poslova, tako i Upravu policije i to za nabavku materijalno-tehničkih sredstava, a sve s ciljem povećanja stepena sigurnosti građana i njihove imovine u Tuzlanskom kantonu.

U toku je nabavka 40 vozila za potrebe policije, oprema za specijalnu policiju i specijalni transporteri, a nephodno je pojačati jedinicu za vodu, nabaviti čamce i planinarsku opremu, rečeno je danas.

To je naša zakonska i ustavna obaveza da garantujemo životnu i imovinsku sigurnost i sve druge oblike prava koje građani imaju. Policija će imati bolje uslove rada kroz povećanje plata, ulaganja u tehniku, infrastrukuru a naši građani bolju uslugu od pripadnika MUP-a”, kazao je Hajrudin Mehanović, ministar unutrašnjih poslova TK.

Izrada Pravilnika o unutrašnjoj sistematizaciji, kao i usvajanje novih izmjena i dopuna Pravilnika već je u završnoj fazi. Izmjenama i dopunama predviđeno je povećanje broja policijskih službenika, odnosno zapošljavanje mlađeg kadra koji će nadomjestiti nedostatak službenika koji će do 2026. godine biti penzionisani.

POSLJEDNJE DODANO

error: Upozorenje: Zaštićen sadržaj!!