Održana promocija knjige „Bosanski muslimani u Drugom svjetskom ratu“: Najveći problem je neznanje, a iz njega izlazi svako zlo

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

U okviru programa obilježavanja Drugog oktobra – Dana oslobođenja Tuzle večeras je upriličena promocija knjige „Bosanski muslimani u Drugom svjetskom ratu“, autora Marka Attile Hoarea, britanskog historičara.

Ova je knjiga priča o dvostrukom bosanskom pokretu otpora, Narodnooslobodilačkom pokretu i muslimanskom autonomaštvu.O tome kako je prevladao prvi obuhvatajući elemente drugog, kako se to odrazilo na širi jugoslovenski pokret otpora, te kako je utjecalo na osnivanje i izgradnju nove jugoslovenske savezne države koja je izronila iz rata i revolucije.

Knjiga je napisana 2013. godine, a sada je prevedena i na bosanski jezik.

Izazvala je veliku pažnju, a u prethodna dva-tri mjeseca bila je najprodavanija knjiga.

Kako je istakao gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, ovo je veoma značajna knjiga za bošnjački narod, knjiga koja predstavlja ulogu muslimana tokom Drugog svjetskog rata, i kako je kazao, nije pročitao bolju knjigu o historiji bošnjačkog naroda.

“Knjiga je senzacionalna. Ne znam da je iko to bolje napisao. Knjiga je potpuno istinita i objektivna. Autor je koristio svoje historijske metode i činjeničkog stanja. Najveći problem je neznanje. Iz neznanja svako zlo izlazi. Ova knjiga će pomoći da sagledamo ulogu kako je to cijeli Drugi svjetski rat mogao da se dobije u Bosni i Hercegovini, da se svi dive građanima i narodu BiH, da se pobjeda u Drugom svjetskom ratu dogodi u BiH, jer BiH je izdržala sve ofanzive. Ovdje se dogodio i ZAVNOBIH, AVNOJ i ZAVNOJ. Najmnogoljudnija nacija su bošnjaci. Bez aktivne uloge bošnjaka u tom antifašističkom pokretu, nisu se mogli osloboditi najmnogoljudniji gradovi, kao što je 02. oktobra 1943. oslobođena Tuzla, i on govori o toj bitnoj ulozi, a te uloge prije svega bi trebali biti svjesni bošnjaci, pa onda svi drugi. Ako u tom pogledu bošnjaci nemaju dovoljno samopoštovanja, onda ne mogu dobiti poštovanje drugih. Bošnjaci trebaju da se ponose tom svojom značajnom ulogom u najvećoj drami 20.tog stoljeća u Drugom svjetskom ratu” – kazao je gradonačelnik Imamović.

Ovom prilikom za autora knjige Marka Attile Hoarea, kazao je da iako je britanski historičar, ono što je napisao u knjizi, i kako je predstavio oslobađanje Tuzle, može biti građanin grada na zrnu soli.