Održana prva brdska trka “Grand Prix Tuzla 2021.”

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

 

Ljubitelji adrenalina, automobilizma  i brdskih utrka mogli su proteklog vikenda uživati u prvoj održanoj brdskoj trci  ”Grand prix Tuzla 2021.” Na stazi Stara Majevica pravi ljubitelji ovog sporta mogli su iskusiti svoja umijeća na dužini od 4 kilometra. Staze koje su do sada vozili, kažu učesnici, su staze sa tradicijom, ali staza u Tuzli pokazala se kao jedna od zahtjevnijih i za prave profesionalce ovog sporta. Upravo Dragan Mićanović je jedan od tih profesionalaca. Auto trke vozi od 1970. godine.

“S obzirom da se prvi put organizuje trka mogu izreći sve pohvale što se tiče organizacije, što se tiče staze, što se tiče zainteresovanosti ljudi u Tuzli”, rekao je Dragan Mićanović, učesnik trke.

Najveći izazovi na stazi dužine oko četiri kilometra su krivine kojih ima čak oko 60.

“Stvarno mi se sviđa staza s obzirom da su na svim stazama u BiH, malo putevi propali i moje auto se ne može dovoljno pokazati, a na ovoj stazi leži kao pegla”, istaknuo je još jedan od učesnika Alen Ljubić.

Učešće na ovoj trci boduje se za šampionat Bosne i Hercegovine na brdskim stazama, a cilj organizatora je održavanje Evropskog šampionata na brdskim stazama u Tuzli do 2023. godine.

“Svi smo složni oko toga da je staza izuzetno zahtjevna s obzirom da se vozi prvi put. Jučer su bila dva dodatna treninga, koja su koncipirana drugačije radi upoznavanja sa stazom“ rekao je  Boris Novak, učesnik trke.

Ovaj put učešće u utrci uzelo je oko 30 učesnika iz raznih dijelova BiH. Povratak brdske trke nakon 18 godina oduševila je kako učesnike tako i organizatore.

“Prvi put HM Motosport organizuje prvu brdsku trku u gradu Tuzla. Staza je duga tri kilometra i sedam stotina metara i na toj dionici od tri kilometra i 700 metara imamo preko 56 krivina”, rekao je Faik Durmić, predsjednik Ogranziacionog odbora „Grand Prix Tuzla 2021.“

Vlada Tuzlanskog kantona i Grad Tuzla podržali su održavanje ove brske trke, ali i istakli njen značaj za unaprjeđenje turizma, kako u Tuzli tako i u cijelom kantonu.

“Jako je važno da u sred turističke sezone imammo još jedan događaj koji će privući turiste. Radi se o šampionatu BiH i regionalnog je karaktera gostiju ima dosta iz inostranstva i jako je važno da Tuzla bude prepoznatljiva po tome”- rekao je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Ako ovo postane tradicionalna manifestacija sa ciljem da se obogati turistička ponuda grada Tuzla i TK i sa ciljem popularizacije saobraćaja i saobraćajne kulture, mi ćemo pokušat i objezbjediti određena materijalna sredstva u narednom periodu ako ova trka postane tradicionalna” dodao je Nenad Lukanović, pomoćnik ministra trgovine, turizma i saobraćaja TK.

Pored ove trke, u šampionatu Bosne i Hercegovine u ovom sportu održavaju se još četiri trke, jedna u Federaciji BiH u Cazinu i tri u RS-u. Ogranizatori prve brdske trke u Tuzli nadaju se kako će ova trka u budućnosti  postati propoznatljiva sportska manifestacija, a za cilj će imati podizanje popularnosti ovog sporta u Tuzli, ali i u državi.