Održana radionica „Čitaj-dijeli“ na Filozofskom fakultetu u Tuzli

     

Studenti Odsjeka za bosanski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Tuzli organizovali su druženje pod nazivom „Čitaj-dijeli“, s namjerom da popularizuju kulturu čitanja među mladima.

Zajedno sa svojim profesorima i profesoricama, Amira Banjić i Mirza Mehmedović, pokrenuli su ovu radionicu čija je tema bila socijalna poezija/proza, ne samo za studente bosanskog jezika i književnosti, nego i za sve ostale zainteresovane studente.

Namjera im je da, kako kažu, potaknu i druge da čitaju, da se vrate knjigama i svemu onom što nam one donose.

Mi imamo mnogo pisaca, pjesnika, i generalno umjetnika u Bosni i Hercegovini koji se bave ovim temama, naročito ratom 90-ih godina“, kaže Amira Banjić. „Ovo nam je pokazatelj koliko se mi kao društvo nismo pomakli sa iste tačke već 30 godina. Također smo pokušali kroz opuštenu atmosferu dati svim učesnicima priliku da pročitaju nešto, kažu svoje mišljenje, ali i da nam predlože nešto za buduća druženja“, kaže Banjić.

Mirza je također zadovoljovan današnjim brojem članova, mada kaže da im „broj članova zaista nije važan“. Oni bi, kako kaže, bili zadovoljni i znali bi da su ispunili svoj cilj „kad bi bar jednu osobu podstakli da čita, da razmišja, da razvija ljubav prema ovoj vrsti umjestnosti“.

Druženju su prisustvovali profesori i profesorice s Odsjeka za bosanski jezik i književnost. Profesorica Mevlida Đuvić kazala je da je jako iznenađena zainteresovanošću za ovaj događaj. Kaže da su ih studenti na ovaj način podsjetili da mladi ljudi ipak mogu da iznenade pozitivno svoje profesore i profesorice.

U budućnosti, planiraju još druženja ovog tipa za studente Filozofskog fakulteta, ali i sve ostale zainteresovane građane.

Tekst napisali studenti:

Fatima Memić

Dino Peštalić