Održana radionica o stanju u oblasti energetike i energetske efikasnosti u FBiH

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Radionica na kojoj je diskutirano o dokumentu u kojem je prikazana analiza stanja energetike i energetske efikasnost u Federaciji BiH, održana je u petak. To je treća u nizu radionica vezanih za izradu strategije razvoja Federacije BiH 2021.-2027. Organizator radionica je tim Federalnog zavoda za programiranje razvoja.

”Potpunu podršku procesu izrade strategije razvoja pruža Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, kao i Ured premijera Vlade Federacije, čiji se predstavnik Gordan Čahtarević obratio na početku rada skupa”, navode iz Federalnog zavoda za programiranje razvoja.

Energetski sektor (energetika) je jedna od najvažnijih privrednih grana Bosne i Hercegovine i Federacije BiH, s dugom tradicijom i značajnim potencijalima i mogućnostima i izazovima za daljnji razvoj.

Tokom rada, na radionici su, uz pomoć eksperata Mirze Kušljugića i Harisa Ćatića, predstavnici ključnih aktera iz oblasti proizvodnje energije i energetske efikasnosti (Vlada Federacije BiH, federalna i kantonalna ministarstva, Privredna komora FBiH, Elektroprivreda, Fond za okoliš, Savez općina i gradova, udruženja koja su aktivna u toj oblasti,…) razmatrali osnovne probleme, izazove i potencijale u toj oblasti.

Navodi se da su usaglašene glavne snage unutar kojih će se predlagati razvojna rješenja, uz svijest o postojećim slabostima i mogućim problemima unutar oblasti energije i energetske efikasnosti.

”Pri tome je naglašeno da je potrebno voditi računa o trenutnoj raspoloživosti prirodnih resursa (uglja i hidropotencijala) koji su osnova postojećim konvencionalnim elektranama, u kontekstu sigurnosti snabdijevanja, velikim potencijalima obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti. Također je potenciran izazov pred kojim će se naći Bosna i Hercegovina i Federacija Bosne i Hercegovine u kontekstu prilagođavanja zahtjevima i obavezama smanjivanja emisije stakleničkih plinova, posebno CO2, koje proizvodi naš energetski sektor”, ističe se.

Realizaciju svih radionica koje se odnose na analizu stanja podržao je Projekt podrške integralnom razvoju u BiH (UNDP), zajednički projekt  UNDP-a i  Vlade Švicarske.

(RTV Slon/Fena)