Održana radionica u BKC-u: Počele aktivnosti na izradi nacrta Strategije za mlade TK

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Prva u nizu radionica koje će biti organizovane za mlade iz TK održana je danas. Tako je oko 20 mladih iz različitih nevladinih organizacija učestvovalo i diskutovalo sa stručnjacima i predstavnicima institucija, a sve sa ciljem dobijanja podataka o potrebama i problemima mladih koje prikuplja Ministarstvo za kulturu, sport i mlade TK u saradnji sa Ekonomskim institutom iz Sarajeva.

”Mladi treba da nam daju informacije koje su nam potrebne  kako bismo mogli da uradimo situacionu analizu koja je sastavni dio Strategije za mlade TK i to prethodi definiranju ciljeva i konkretnim aktivnostima koje će poboljšati stanje mladih. Ono što treba da čujemo, pogotovo danas na radionici koja se tiče informisanosti, mobilnosti i na ovoj radionici treba da čujemo koje su njihove potrebe i problemi kada su u pitanju ove oblasti,” rekla je Jasna Kovačević, sa Ekonomskog instituta Sarajevo.

Kada saznaju ove informacije stručnjaci će predložiti i sistemske mjere za poboljšanje trenutnog statusa i prevazilaženje prepreka koje muče mlade. Sa tim preprekama je upoznat i Adnan Mujkić dugogodišnji aktivista i  jedan od učesnika današnje radionice. Kaže, anketa će zasigurno pokazati da mladi percipiraju nezaposlenost kao trenutno najveći problem.

”Moram da kažem da je po mom mišljenju nezaposlenost došla kao posljedica svih drugih problema. Mi smo puno godina mislili da radimo nešto, a nismo radili ništa. Šta to znači? Pa stavljali smo stvari pod tepih, nismo o njima govorili i nismo govorili, a to je prije svega bolna istina da su naši mladi neinformisani..” rekao je Adnan Mujkić, predstavnik Pozorišta mladih u Tuzli.

Stvari se više neće stavljati pod tepih, dok informacije korisne mladima moraju biti konstantno plasirane,  istakao je danas ministar za kulturu, sport i mlade TK.

”Smatram i to je ono što sam kazao prvi dan prilikom imenovanja jeste da u ovoj oblasti moramo što prije napraviti iskorak da bi pokazali da postoji volja i interes da bi se počeli rješavati njihovi problemi. Iskomunicirao sam sa mladima i očekujemo sastanke da oni predlože modalitete kako da idemo rješavati probleme i pitanja,’‘ kazao je Srđan Mićanović, ministar za kulturu, sport i mlade TK.

Nova radionica već sljedeće sedmice

Važnost ovakvih sastanaka i radionica prepoznao je i Armin Babović.

”Mislim da je jako važno i za naše udruženje i za ostala udruženja, nevladine organizacije i za općenito mlade da se uključuju u radionice i jer se one  tiču naše budućnosti, odnosno kako će ona izgledati,” kaže Armin Babović, iz Udruženja građana IC ”Lotos” Tuzla.

Ona može izgledati znatno bolje nego što izgleda sadašnjost, saglasni su naši sagovornici. Da bi bilo tako potrebna je proaktivnost mladih iz cijelog kantona. ”Ja ne mislim da su mladi pasivni mladima treba dati priliku i treba ih pokrenuti. Uslovno rečeno ‘namamiti’ – žargonski rečeno i onda će postati svjesni svojih kapaciteta. Treba inicijative i ova današnja radionica i proces koji će trajati do oktobra je jedna dobra inicijativa” – zaključuje Armin.

A ova inicijativa ministarstva nastavlja se već naredne sedmice.

”Naredna radionica je predviđena za sljedeću sedmicu i ta radionica je fokusirana na zapošljavanje odnosno poduzetništvo u domenu koji se tiče mladih i tako da i sljedeće sedmice očekujemo dosta rada u ovom resoru” najavila je Jasna Kovačević.

Iako je mnogo problema koje treba tek imenovati, uz saradnju institucija i mladih moguće je doći do plodotvornih rješenja koja bi mogla spriječiti masovni odlazak mladih i besperspektivnost koja trenutno vlada. Strategija je samo prvi korak i početak, zaključeno je na današnjoj radionici.