Održana sjednica Zajedničkog upravnog odbora BiH i UN-a o Agendi 2030

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Sjednica Zajedničkog upravnog odbora Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih nacija (UN) održana je danas u Banjoj Luci.

Učesnicima sastanka prezentirani su Izvještaj o glavnim rezultatima UN tima u BiH za 2018. godinu i Nacrti dvogodišnjih radnih planova za period 2019.-2020., koji su u procesu finalizacije kroz konsultacije s predstavnicima relevantnih institucija u BiH.

Razgovaralo se i o prezentaciji mape puta za izradu sljedećeg programa UN-a za BiH, o pregledu stanja aktivnosti vezanih za realizaciju Agende 2030 – Ciljeva održivog razvoja u BiH, a na dnevnom redu je bila i prezentacija aktivnosti vezanih za globalnu reformu Ujedinjenih nacija.

Zajednički upravni odbor čine predstavnici Vijeća ministara BiH, Vlade Federacije BiH, Vlade Republike Srpske i Vlade Brčko distrikta, te agencija iz sistema Ujedinjenih nacija koje djeluju u BiH.

Uime Vlade RS-a sjednici je prisustvovao ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Zlatan Klokić, koji je, kako je saopćeno iz tog resora, u uvodnom izlaganju naglasio važnost održavanja sjednice, čiji je bio domaćin.

Kao kopredsjedavajuća prisustvovala je i rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u BiH Sezin Sinagoglu, te predstavnici svih UN agencija aktivnih na području BiH.

(RTV Slon/Fena)