Održana Svečana akademija povodom 27. godišnjice od formiranja Drugog korpusa A RBiH

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Puna velika dvorana SPKC Mejdan i brojne delegacije državnih zvaničnika pokazatelj su da i nakon 27. godina od osnivanja 2. Korpusa Armije RBiH, ovaj datum ne gubi na značaju.
Drugi korpus bio je jedini multietnički korpus kojeg su činili i pripadnici ostalih naroda i narodnosti BiH. Tokom rata u BiH, od 1992. do 1995. godine kroz Drugi korpus prošlo je preko 120 hiljada boraca.

Pod komandom je bilo ukupno 38 brigada, koje su se viteški borile s mnogo jačim i nadmoćnijim i opremljenijim neprijateljem. 2. Korpus bio je najveći korpus u nekadašnjoj A RBiH. Brojao je više od 100.000 pripadnika, od kojih su 452 dobitnika najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan. Borci Drugog korpusa, kako je istaknuto na Svečanoj akademiji, ratovali su po pravilima Ženevskih konvencija, a rezultat toga je i činjenica da iz tuzlanskog Korpusa niti jedan pripadnik nije optužen za ratne zločine pred Haškim tribunalom.

Ovom prilikom premijer Tulumović je u svom obraćanju istakao da je pažnja koju posvećujemo ovom datumu posebno važna zbog mlađih generacija koje dolaze, te još jednom akcentirao potrebu stalne brige za boračku populaciju, rješavanje prioritetnih problema za porodice šehida i poginulih boraca i ratne vojne invalide, te zapošljavanje demobilisanih boraca.

„S posebnim pijetetom danas se sjećamo i poginulih pripadnika 2. korpusa Armije Republike BiH. Oni su u borbi za nezavisnu Bosnu i Hercegovinu dali ono najvrjednije, svoje živote. Od ukupno 9 heroja oslobodilačkog rata, mi na području Tuzlanskog kantona i iz redova II korpusa, imamo tri heroja, ali nažalost o njima malo govorimo. Današnja svečanost je prilika da još snažnije iskažemo našu podršku njihovim i porodicama svih šehida i poginulih branitelja i iskreno opredjeljenje da u miru nastavljamo graditi Bosnu i Hercegovinu, zemlju ravnopravnih građana, za kakvu su se i oni borili“, rekao je premijer Tulumović i dodao da je Tuzlanski kanton u proteklim godinama pokazao poseban senzibilitet prema boračkoj populaciji.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, ministar za pitanja branitelja FBiH Salko Bukvarević, te brojni gosti i zvanice.