Održana svečanost obznanjivanja novog mandata reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Svečanost obznanjivanja novog mandata reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseina ef. Kavazovića upriličena je danas u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

Predsjednik Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i predsjedavajući izbornog tijela za izbor reisu-l-uleme Safet Softić svečano je uručio Odluku o izboru reisa Huseina ef. Kavazovića za reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH za novi mandat.

”Poštovani reisu-l-ulema voljom većine članova izbornog tijela dobili ste povjerenje da obavljate časnu dužnost reisu-l-uleme Islamske zajednice BiH u novom, sedmogodišnjem mandatu. Pozivam vas da javno pred pripadnicima Islamske zajednice položite zakletvu a potom primite svečanu Odluku o vašem izboru što će označiti početak vašeg mandata”, kazao je tom prilikom Softić.

Potom je reisu-l-ulema Kavazović položio zakletvu.

Izbori za reisu-l-ulemu IZ u BiH održani su 12. oktobra ove godine, a članovi Sabora IZ u BiH birali su između dva kantidata – Huseina ef. Kavazovića i Muamera ef. Zukorlića.

Kavazović je dobio povjerenje 291 člana Sabora, a Zukorlić 82 glasa, uz jedan nevažeći.

U svom programu Kavazović je postavio temeljne principe kojima će se Islamska zajednica u BiH ubuduće voditi, a jedan od njih je da će Islamska zajednica biti zajednica koja će uvažavati tradicionalna i savremena iskustva u obrazovanju, kritički odnos i dijaloški pristup, otvorenost prema svijetu, interdisciplinarnost, dinamičnost i savremenost u svom promišljanju i izrazu.

S obzirom na to da se organizacija i djelovanje Islamske zajednice u BiH temelji na Kur’anu, sunetu, islamskoj tradiciji Bošnjaka i na zahtjevima vremena, Kavazović je naglašavao da će IZ u BiH uvijek biti neodvojivi dio ummeta muslimana.

Reis Kavazović predvodio je danas džuma-namaz i održao hutbu. U Gazi Husrev-begovoj biblioteci postavljena je i izložba “Reisu-l-uleme u Bosni i Hercegovini, 1882-2019.”.

(RTV Slon/Fena)