Održana ulična akcija: ”Romi mogu biti dio rješenja, a ne problema!”

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Prosjačenje, prostitucija, prisilno sklapanje braka, kao i krijumčarenje najčešći su oblici trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini. Jedno od rješenja jeste obrazovanje mladih. Vođeno tom intencijom Udruženje Euro Rom je pokrenulo akciju ”Ljudski život nema cijenu”. Tako je oko 70 mladih u proteklih 12 mjeseci učestvovalo na brojnim radionicama, edukacijama, a danas su svoje znanje željeli podijeliti sa građanima Tuzle.

”Pa ono što sam naučila na radionicama jeste da ljudski život nema cijenu. Glavna tema je bila nasilje.’ Najviše gledamo ljude koje prose i naravno najveći problem su rane udaje najviše se to dešavalo i to iz iskustva znamo mislim…” rekla je Nevresa Mujić, jedna od učesnica.

Osim što je, kao i kolegica Nevresa, spoznao trenutno goruće probleme u društvu, Mirnes Biberović je otkrio i brojne benefite samog projekta.

”U ovom projektu smo imali 17 zajedničkih radionica u kojem smo proširili kapacitete, upoznali nove vršnjake i… kako bih rekao, naučili smo kako da dobijamo nove socijalne vještine i manire” kaže Mirnes

Upravo socijalne vještine omogućit će borbu protiv predrasuda koje vladaju u društvu, kaže predsjednik Udruženja Euro Rom Nedžad Jusić – želeći ovom prilikom razotkriti jednu od najčešćih: ”Svaki dan je sve više djece na ulicama koje prose. Također, pojavljuju se maloljetnički brakovi i to nije romska tradicija! To je trgovina ljudima i želimo da skrenemo pažnju javnosti i na sve nadležne i ministarstvima da djeluju u skladu sa zakonima, a mi radimo na svijesti samih roditelja i djece da ne budu žrtve tog nasilja i trgovine.”

Mladi su tako učili o potencijalnim opasnostima, ali i rješenjima. Najveća opasnost je društvena izolacija, kao i šutnja o problemima, dok je kohezija različitih etničkih grupa jedini ispravan put za bh. društvo.

”Vrlo važna stvar je bila da se zbliži romska i neromska omladina kako bi provodili akcije i rješavali probleme ne samo romske nego općenito omladine i to nam je cilj: želimo da Romi budu dio rješenja, a ne problema!” – zaključio je Jusić.

Koraci u tom pravcu već se bilježe: trenutno srednju školu u TK pohađa oko 103 učenika romske nacionalnosti. Ovakve zajedničke akcije, obrazovanje romske omladine, borba protiv stereotipa i lični angažman mogu naše društvo učiniti boljim i jednim od onih društava koje jasno i jednoglasno kažu:

”Ljudski život nema cijenu”