Održana združena pokazna vježba na RGGF – u

Održana združena pokazna vježba na RGGF – u

Objavio: -

U jednoj od laboratorija u podrumu RGGF-a Tuzla iz nepoznatih razloga izbija požar. U trenutku izbijanja požara u laboratoriji nije bilo ljudi. Dva zaposlenika koji su primjetili dim kreću u podrum ali ih na stepeništu zasutavlja eksplozija. Domar poziva vatrogasce, policiju i hitnu pomoć, te počinje evakuacija, akcija spašavanja i zbrinjavanja povrijeđenih osoba…dio je ovo scenarija združene pokazne vježbe na RGGF – u u kojoj su osim studenata i zaposlenika RGGF-a učestvovale sve gradske službe zaštite i spašavanja.

 

„Vježba izgleda znači simulira se događaj, idu pozivi prema relevantnim institucijama i u nekoliko činova će se odvijati spašavanje ljudi sa sprata, zapaljenje, upale, gađenje požara itd“, izjavio je Kemal Gutić, dekan RGGF –a.

 

Senad Ahmetagić, zamjenik starješine Profesionalne vatrogasne jedinice Tuzla kazao je da su u vježbi pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice vršili  spašavanje lica koja su ugrožena eksplozijom i požarom.

 

 „Imaćemo također jednog vatrogasca koji će biti zahvaćen požarom. Izvršićemo spašavanje jednog lica pomoću ljestava rastegača i ono što je interesantno da ćemo pretraživanje prostora vršiti uz pomoć novih uređaja, a to su dronovi i termalne kamere“, kazao je Ahmetagić.  

 

Postizanje višeg stepena uvježbanosti subjekata sistema zaštite i spašavanja na području Tuzle i pobljšanje njihove međusobne koordinacje prilikom vršenja akcije zaštite i spašavanja, kao i podizanje nivoa opšteg znanja studenata i zaposlenika RGGF-a iz oblasti zaštite i spašavanja neki su od ciljeva združene pokazne vježbe.

 

„Ono što je bitno da borba protiv neželjenih posljedica, raznih katastrofa, a požari su svakako vrlo česti i dešavaju se, jeste uvježbanost jedinica u cilju spašavanja prevashodno ljudi, aonda i materijalnih dobara“, kazao je Slavko Stjepić, šef Službe civilne zaštite Grada Tuzla.  

 

Prirodne nesreće i katastrofe se dešavaju i njih ne možemo spriječiti, a u većini slučajeva ne možemo ih ni predvidjeti. Stoga je izrazito važno edukovati stanovništvo o načinu postupanja prije, za vrijeme i poslije prirodne nesreće, a danas održana vježba dio je aktivnosti značajnih za unapređenje znanja, prvenstveno mladih ljudi.