12.6 C
Tuzla
02.10.2022.

Održano predavanje „Pannonica – socijalni, ekonomski i zdravstveni efekti“

Panonska jezera u Tuzli predstavljaju okosnocu razvoja turizma u Tuzlanskom kantonu. Osim mogućnosti kupanja i uživanja na plaži u centru grada, analiza nekolicine univerzitetskih profesora pokazala je da Pannonica ima brojne socijalne ekonomske i zdravstvene efekte, a upravo oni danas su predstavljene u Tuzli.

Istraživanja su pokazala da turisti koji dolaze u Tuzlu Panonska jezera smatraju najatraktivniom destinacijom u Tuzlanskom kantonu. Čak 63 % ispitanika kao simbol grada navodi upravo Panonska jezera, a tek onda tuzlansku so, što znači da je Pannonica u vrlo kratkom vremenskom periodu uspjela da Tuzlu u svijesti turista repozicionira kao grad turizma. Osim ubiranja taksi i poreza, razvojem turizma povećana je i potrošnja lokalnih proizvoda, osnosno unaprijeđen rad malih poduzetnika.

„Naime, podaci pokazuju da 15 do 20 posto ukupnih izdataka turisti troše na suvenire, odjeću i ono što nose sa sobom kao uspomenu, tako da je to zaista značajan izvor prihoda, kako za lokalne proizvođače, tako i za naše maloprodavce“, izjavila je prof.dr. Ermina Mustafić, šefica katedre za marketing na Ekonomskom fakzltet UNITZ.

Otvaranjem Pannonice 2003. godine, Tuzla je počela da se mijenja i prilagođava potrebama građana i turista, od otvaranja novih radnih mjesta kroz razvoj ugostiteljskih objekata i hotelijerstvo, pa sve do otvaranja novih odsjeka na fakultetima.   Može se reći da je otvaranje panonskih jezera bila prekretnica kojem se Tuzla odlučila okrenuti ka turizmu i na tome graditi razvoj ovog grada. Sam razvoj turizma doveo je i do poboljšanja uslova života građana, ističe prof. Mustafić.

„Rješena je soabraćajnica, vodovod, otvoreni su brojni parkovi, te brojne manifestacije kao Keleidoskop i Ljeto u Tuzli. Sve to je doprinjelo ne samo atraktivnosti Tuzle za turiste, nego i kvalitetu nas građana koji ovdje živimo“, navodi prof.dr. Mustafić.  

Govoreći o zdravstvenim efektima kupanja u slanim panonskim jezerima, profesor dr. Midhat Jahić prvenstveno ističe pozitivne efekte u liječenju kožnih oboljenja, te oboljenja respiratornog sistema.

„Ono što ja mogu potvrditi sasvim sigurno da je izvanrdno ovo jezero za bolesti krvožilnog sistema i da je brži oporavak što je preporučeno osobama koje su imale infarkt, opreaciju na srcu i slično, da se kupaju u ovoj vodi“, kazao je prof.dr. Midhat Jahić, šef katedre za prehrambenu tehnologiju Tehnološkog fakulteta UNITZ.

Među pozitivnim efektima navodi se i gradnja , pri čemu je istaknuto da je u vrijeme izgradnje prvog jezera Tuzla imala tri hotela, dok ih je sada 35, uz veoma razvijenu ponudu privatnog smještaja.

POSLJEDNJE DODANO