Odustali od štrajka: Počelo ispunjavanje zahtjeva radnika Rudnika „Kreka“

Odustali od štrajka: Počelo ispunjavanje zahtjeva radnika Rudnika „Kreka“

Objavio: -

„Da li je Rudnik uglja „Kreka“ u Tuzli istinska potreba energetskog sektora Federacije BiH ili je problem koji se treba neutralisati? Ako jeste, radi čega i radi koga?“ – ovim pitanjem je Predsjedništvo Upravnog odbora Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH dalo podršku Sindikalnom odboru Rudnika uglja Kreka još 21. februara kada su rudari i najavljivali štrajk. Isto pitanje postavljeno je i mjesec dana poslije kada je štrajk u jutarnjim satima počeo, a u ranim poslijepodnevnim i završio. Međutim, isto pitanje postavlja se i danas, budući da je poslije isplaćene februarske plate, preostalih pet zahtjeva tek sada došlo u fazu ispunjenja.

Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikalnog odbora Rudnika uglja „Kreka“ Tuzla rekao je da je kao jedan od zahtjeva pokrenuta i procedura za prijem 105 radnika u proizvodnji, od čega će po 35 njih doći na lokalitete rudnika Mramor, Šikulje i Dubrave. Međutim, Tokić navodi da je 105 rudara tek “kap u moru”.

”Mi ove godine imamo 113 ljudi koji će otići u penziju.”, nadovezuje se Tokić.

On kaže da je investiciona faza koja je zaostala i koja je bila upitna, sada ”apsolutno realna i ostvariva.”

I pored novih, prema njegovim riječima, neznatnih zapošljavanja, ali i investicija od 93.385.000,00 KM, dosta stvari tek se treba raščistiti. Naprimjer, spornih šest čistača traka koji su, unatoč neodgovarajućim specifikacijama, a pod sumnjivim okolnostima isporučeni rudnicima Šikulje i Dubrave. Upravo ovaj slučaj prešao je u nadležnost Federalne uprave policije koja tek treba rasvijetliti okolnosti pod kojim je tenderski najbolja firma iz Posušja iste i dostavila, te isporučila u Tuzlu. Baš kako će se čekati rezultati ovog postupka i proizvodnja uglja za isporuku električne energije u Termoelektrani Tuzla čekat će razješenje svakodnevnog znaka pitanja.

”Za nas je nezamislivo da TE Tuzla bez ovih ulaganja u rudnike Kreka može uopšte opstati. I ova sadašnja isporuka uglja bila bi upitna da se nije desilo ovo. Mi ponavljamo, po ko zna koji put, da nema rudnika Kreka, ne bi bilo ni Termoelektrane Tuzla.”, rekao je Tokić.

A da ne bi došlo do gašenja proizvodnje i uglja ali i električne energije, Nadzorni odbor kao i Uprava Elektroprivrede BiH prihvatili su operativni plan proizvodnje za period od aprila do jula, baš kako su prihvaćeni i njegovi finansijski pokazatelji. Tokić navodi da je postignut dogovor da se u naredna četiri mjeseca realan plan proizvodnje ustanovi i da se na osnovu njega prikažu prihodi i eventualni nedostatak sredstava.

”Formiran je operativni štab na nivou Kreke koji 24 sata prati tu dinamiku i realizaciju plana i na osnovu toga oni će intervenisati da radnici Kreke ne bi došli u situaciju da najavljuju štrajk kako bi dobili zaostalu platu. Dokaz toga je već isplata martovske plate sa svim doprinosima i porezima rudarima Kreke.”, kazao je Tokić.

Zbog svega započetog i donekle realizovanog, Sindikalni odbor radnika Rudnika uglja „Kreka“ Tuzla van snage stavio je Odluku o stupanju u generalni štrajk budući da na taj način žele pružiti još jednu priliku odgovornima da u započetim procesima pokažu spremnost za saradnju i partnerski odnos sa radnicima Rudnika „Kreka“, koji će, ukoliko ponovo dođe do malverzacija i zloupotrebe njihovog povjerenja, osim rudnika i termoleketrane, pod znak pitanja staviti, kako su najavili, i samu državu.