12.8 C
Tuzla
07.07.2022.

Oduzeta razna tekstilna roba

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje na putnoj komunikaciji Pelagićevo – Gradačac oduzeli su raznu krijumčarenu tekstilnu robu u vrijednosti od 60.000 KM.

U operativnoj akciji kodnog naziva „Pravac“ ovlašteni službenici Grupe za sprečavanje prekršaja i krijumčarenja iz regionalnog centra UIO u Tuzli vršili su provjeru prometa porijekla roba na putnoj komunikaciji Pelagićevo-Gradačac. Tom prilikom su uočena i detaljno kontrolisana dva teretna motorna vozila koja se bave prevozom robe. U kontroloma je otkrivena veća količina tekstila, 2.265 komada razne odjeće (majice, trenerke, farmerke), za koju  nije postojala zakonom propisana dokumentacija tj. radi se o robi stranog porijekla koja nije prošla proceduru redovnog uvoznog carinjenja, te za koju nisu plaćene uvozne dažbine. Vrijednost privremeno oduzete robe procjenjuje se na iznos od 60.000 KM.

Prednmetna roba je privremeno oduzeta, a protiv dva lica bit će poduzete zakonom predviđene mjere i radnje pred nadležnim pravosudnikm organima. U toku poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti korištena je specijalizirana oprema i vozila donirana UIO od strane Američke ambasade putem programa EXBS.

POSLJEDNJE DODANO