Oglasila se hrvatska policija o incidentu u kojem je povrijeđeno 18 migranata

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Hrvatske izvijestilo je da je na području Buhača u ilegalnom prelasku granice, u odvojenim skupinama, zatečeno 18 migranata “koji su od te namjere odvraćeni”, ali bez “sredstava prisile”.

“Prema do sada prikupljenim saznanjima, prilikom odvraćanja policijski službenici nisu uporabili sredstava prisile prema osobama zatečenim u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice, niti su na osobama bile vidljive ozljede niti je itko zatražio liječničku pomoć, a niti je o navodnim ozljedama izvijestila granična policija BiH prilikom međusobnog kontakta”, saopćeno je iz MUP-a.

Dodaju da će “kao i u svim slučajevima ovakvih navoda o postupanju policije… detaljno ispitati istinitost navoda o ozljedama osoba, kao i istinitost navoda o uporabi sredstava prisile”.

Pozivajući se na bolničke i policijske izvore bosanskohercegovački mediji ranije su izvijestili da je 18 ilegalnih migranata ozlijeđeno pod još nerazjašnjenom okolnostima u okolini Velike Kladuše te da je Tužilaštvo BiH otvorilo istragu.

Glasnogovornica Granične policije BiH Sanela Dujković, potvrdila je da su granični policajci pronašli skupinu od 18 ozlijeđenih migranata. Kazala je da su otkriveni na graničnom području između BiH i Hrvatske, no nije mogla potvrditi što se tačno dogodilo.

Glasnogovornik MUP-a Unsko-sanske županije Ale Šiljdedić, kazao je da njihovi policajci u ovom slučaju nisu intervenirali, ali su obaviješteni da je u Domu zdravlja u Velikoj Kladuši liječničku pomoć zatražila veća skupina migranata.

Iz velikokladuškog Doma zdravlja potvrdili su da su primili šest migranata s težim povredama, a preostalih 12 zadobilo je lakše tjelesne povrede, prenosi Hina.