3.9 C
Tuzla
28.11.2023.

Olakšanje za učenike i roditelje: Od nove školske godine dostupni digitalni udžbenici

Učenici ali i roditelji od nove školske godine imat će interaktivniji i zanimljiviji vid nastave, za sve one koji budu htjeli znati više. Digitalni udžbenici iako su do sada bili samo ideja, od nove školske godine postaju stvarnost.

“Tu imate interaktivnosti, npr za slovo A, pojavit će vam se auto i druge stvari koje se povezuju sa slovom. Imat ćete zvučni signal za to slovo, poziciju tog slova u riječi. To će olakšati i roditeljima jer neće morati više biti kreativni, i tu će biti stvari koje će im pomoći. Za više razrede tu će biti interaktivni filmovi, 3D animacije koje će sami kliktat, u zavisnosti od interakcije” – kazao je Sevlid Hurtić, direktor Izdavačke kuće NAM Tuzla.

Proces digitalizacije udžbenika je dug proces koji izdavačke kuće mogu raditi 10 do 15 godina, istakao je Hurtić. Kazao je i da im je cilj da oni svih 100 odobrenih udžbenika završe u narednih pet godina. Do septembra će biti spremno oko 15-tak udžbenika za osnovce.


“Mi sada naše postojeće udžbenike ubacujemo u tu platformu i sve interaktivne stvari, animacije, filmove i sve druge stvari koje će djeca koristiti u procesu obrazovanja, mi to ubacujemo tu i oni će preko pasvorda ulaziti u tu platformu i raditi zajedno sa postojećim, odnosno  tradicionalnim učenjem koji su to dosadašnji udžbenici koji su bili u štampanoj verziji” – naglasio je direktor Izdavačke kuće NAM Tuzla.

Digitalne prezentacije spremne su za udžbenike bosanskog jezika, muzičke kulture, historije i dijelom matematike. Ono što nije spremno je zakonski okvir.

“U Zakonu se mora definisati šta je digitalni udžbenik i šta je platforma. Mora se Zakon na Kantonalnom i Federalnom nivou uvesti i odrediti da je digitalni udžbenik nešto što dijete može interaktivno učestvovati sa roditeljima i nastavnicima na platformi. Današnja iskustva su da je za nas digitalni udžbenik PDF na kompijuteru i to možete imati i u prirodnoj verziji kada kupite udžbenik” – kazao je Hurtić.

Ono što je važno znati jeste da ovaj vid učenja neće biti obavezan. U školama Tuzlanskog kantona će se od nove školske godine koristiti samo po jedan udžbenik za svaki predmet. Svake naredne godine moći će se koristiti i polovni udžbenici, s minimalnom jednokratnom novčanom naknadom za pristup digitalnom sadržaju.

 

 

 

Vezane vijesti

TUZLA